Zelenskyj odhalil část plánu vítězství. Prvním bodem je pozvání do NATO

Ukrajinský plán vítězství má pět bodů a tři tajné dodatky, řekl ve středu v ukrajinském parlamentu prezident Volodymyr Zelenskyj. První bod je geopolitický, druhý a třetí vojenský, čtvrtý se týká ekonomiky a pátý je bezpečnostní. Prvním bodem je pozvání do NATO, uvedl Zelenskyj. Prezident zároveň prohlásil, že pokud by se takzvaný plán vítězství podařilo realizovat, bylo by možné válku ukončit nejpozději v příštím roce. Šéf Aliance Mark Rutte nemůže říct, že by celý plán podporoval. Kreml v reakci prohlásil, že by Ukrajina měla vystřízlivět.

„Prvním bodem je pozvání do NATO. Nyní,“ uvedl Zelenskyj. Druhým bodem je podle hlavy státu posílení ukrajinské obrany a převedení války směrem k Rusku, tento bod má tajný dodatek, píše Ukrajinska pravda.

Třetím bodem je podle tohoto webu odstrašení ruského agresora a i tento bod má tajnou přílohu, do níž mají přístup vedoucí představitelé některých západních zemí. Ukrajina navrhuje rozmístit na svém území odstrašující nejaderné prostředky. Čtvrtý bod se týká strategického a hospodářského potenciálu Ukrajiny a obsahuje další tajnou přílohu, uvádí Ukrajinska pravda.

Poválečného období se týká poslední bod plánu. Ukrajinské zkušenosti by měly být využity pro celou Severoatlantickou alianci a obranu Evropy, přičemž Kyjev podle Ukrajinské pravdy navrhuje po válce nahradit americkou armádu v Evropě ukrajinskými vojáky.

Generální tajemník NATO Mark Rutte sdělil, že je s detaily ukrajinského plánu dobře obeznámen. Nemůže ale říct, že podporuje celý tento plán. Jaké konkrétní body shledává problematické, zatím není jasné. O dalších krocích chce Rutte jednat se spojeneckými zeměmi.

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová sdělila, že Zelenskyj svým plánem tlačí Severoatlantickou alianci k přímému konfliktu s Ruskem.

Podle Kremlu by měl Kyjev vystřízlivět a uvědomit si nesmyslnost politiky, kterou prosazuje. „Jiný plán by mohl být skutečně mírový, a to pokud by si Kyjev uvědomil marnost politiky, kterou prosazuje, pokud by pochopil, že je třeba vystřízlivět a uvědomit si také příčiny, které vedly k tomuto konfliktu,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Peskov zdůraznil, že možnost mírového řešení za jistých podmínek existuje. Agentura TASS ale neuvedla, zda tyto podmínky specifikoval.