Ukrajinskou diplomacii povede Kulebův náměstek Sybiha

Ukrajinský parlament na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského ve čtvrtek jmenoval jako nástupce odcházejícího ministra zahraničí Dmytra Kuleby jeho prvního náměstka Andrije Sybihu. Ten se v diplomacii pohybuje skoro třicet let, do dubna byl zástupcem šéfa prezidentské kanceláře. Kuleba rezignoval uprostřed rozsáhlých změn ve vládě. Během čtvrtka by měla být zveřejněna jména dalších nových ministrů. Obměna kabinetu pokračuje v situaci, kdy je napadená země pod tlakem každodenních ruských vzdušných útoků a zároveň čelí pozemní ofenzivě v Doněcké oblasti.

Kuleba podal ve středu demisi, kterou o den později poslanci přijali. O jeho odchodu se spekulovalo už v loňském roce, přiblížila z Ukrajiny zpravodajka ČT Darja Stomatová. „Tehdy k tomu poznamenával, že s tím počítá, že nelpí na své pozici. Zároveň prohlašoval, že odejde ze svého postu pouze ve dvou případech – pokud ho o to požádá sám prezident Zelenskyj, nebo pokud nebude souhlasit s politikou svého resortu,“ připomněla.

Ukrajinci teď podle Stomatové spíše očekávají, jaký bude další vývoj a kdo se postaví do čela ministerstev. „Neřekla bych, že to (odchod Kuleby) vyvolává takové kontroverze, jako to bylo případě odchodu bývalého ministra obrany (Oleksije) Reznikova, kdy se vysloveně mluvilo o skandálech,“ dodala. Média v tomto případě spekulovala například o nákupu předražených uniforem.

Zpravodajka ČT Stomatová o konci ministra Kuleby i útocích na Ukrajinu (5. září 2024) (zdroj: ČT24)

Kuleba patřil v zahraničí k hlavním tvářím Ukrajiny, která už dva a půl roku čelí plnohodnotné ruské invazi. Americký ministr zahraničí Antony Blinken ho ocenil jako mimořádného partnera a poděkování zveřejnil na síti X.

Kulebovi adresoval poděkování rovněž šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). „Děkuji Ti za všechno úsilí, které jsi věnoval boji proti ruskému imperialismu. Bylo mi ctí spolupracovat na podpoře světového řádu založeného na pravidlech,“ napsal ministr.

Kulebův odchod a další vládní změny komentovala také Evropská komise (EK). Ta sdělila, že věří, že Ukrajina a Evropská unie zachovají úzkou a intenzivní spolupráci, jako tomu bylo dosud. Mluvčí EK poznamenal, že pro evropský blok je klíčové mít spolehlivé a dobré protějšky.

Sybiha má blízko k šéfovi kanceláře prezidenta

Právník a kariérní diplomat Sybiha byl v letech 1998 až 2002 tajemníkem na ukrajinském velvyslanectví v Polsku, poté velvyslancem v Turecku. V květnu 2021 byl jmenován zástupcem vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny Andrije Jermaka.

V úřadu měl na starosti zahraniční politiku a rozvoj strategického partnerství a často se vyjadřoval pro média. V červnu 2022 se například osobně zúčastnil slavnostního podpisu žádosti o přijetí Ukrajiny do Evropské unie prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Končící šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba
Zdroj: Reuters/Brendan Smialowski

Náměstkem ministra zahraničí se stal letos v dubnu. V červnu navštívil Čínu, kde jednal s tamním vedením o mírové konferenci, která se stejný měsíc konala v Lucemburku. Čína je blízký spojenec Ruska, které podniklo v únoru 2022 plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, a konference se nakonec odmítla zúčastnit.

Ukrajinista David Svoboda v souvislosti se Sybihou zmínil, že je „velmi blízký Andreji Jermakovi“. „Zlé jazyky – nejen v případě Kulebovy demise – tvrdí, že Jermak využívá nehybnosti a paralýzy běžného politického života po čas války a obsazuje klíčové pozice svými věrnými. Nevyznívá to příliš lichotivě, ale nemohu to jako pozorovatel tamního dění zamlčet,“ prohlásil Svoboda. „Tvrdí se, že Jermak na Kulebu dlouhodobě tlačí, že je mezi nimi řevnivost,“ dodal expert.

Hromadný odchod ministrů

Prezident Volodomyr Zelenskyj vysvětluje obměnu kabinetu potřebou „nové energie“ před těžkou zimou, která zemi čeká. V úterý podali demisi ministři strategického průmyslu, spravedlnosti a ochrany životního prostředí. Žádost o odvolání podaly také místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová a další vicepremiérka Iryna Vereščuková, jejíž demisi poslanci jako jediné nejprve nepřijali, následně ale stanovisko změnili, informovala Ukrajinska pravda.

Vereščuková uvedla, že se stane zástupkyní šéfa prezidentské kanceláře, v rámci ní bude mít na starosti sociální politiku. Její ministerstvo pro reintegraci okupovaných území zanikne a jeho agenda přejde k ministerstvu pro místní rozvoj, jehož šéfem bude jmenován Oleksij Kuleba, dosavadní zástupce šéfa prezidentské kanceláře.

Předseda poslaneckého klubu vládní strany Služebník lidu Davyd Arachamija rovněž prohlásil, že exministr strategického průmyslu Oleksandr Kamyšin se stane prezidentovým poradcem pro strategická odvětví a jeho křeslo v kabinetu převezme šéf zbrojovky Ukroboronprom Herman Smetanin.

Ze šéfa fondu státního majetku Vitalije Kovala má být nový šéf resortu zemědělství. Stávající náměstkyně ministra obrany Natalija Kalmykovová má být ministryní pro záležitosti veteránů, ministrem kultury Mykola Točynskyj, ministrem mládeže a sportu Matvij Bidnyj.

Načítání...