Zelenskyj opět předvedl rošádu k odlákání pozornosti, míní ukrajinistka

Události, komentáře: Změny v ukrajinské vládě (zdroj: ČT24)

Konec ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby a dalších členů tamního kabinetu není první případ, kdy prezident Volodymyr Zelenskyj přikročil ke změnám ve vládě, upozornila ukrajinistka Lenka Víchová ve středečních Událostech, komentářích. Podle bývalého velvyslance Česka při NATO Jakuba Landovského byl Kuleba vynikající vyjednavač. Ale ukrajinská vláda potřebuje „novou energii“, prohlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). O situaci na Ukrajině hovořil i bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

„Když potřebuje odvést pozornost, tak udělá takovou rošádu,“ domnívá se Víchová. O změně ve vládě se již hovořilo delší dobu, upozornila.

Sama větší význam přikládá odvolání šéfa energetické společnosti Ukrenergo, které se setkalo s velmi negativním ohlasem ze strany profesní i široké veřejnosti. Rezignace ve vládě podle ní měly za cíl „zamíchat kartami“ a ukázat, že odvolání šéfa společnosti Ukrenerho není jediná změna.

Pekarová Adamová změny v ukrajinské vládě vnímá způsobem, že tamní vedení potřebuje novou energii. To je podle ní „lidsky pochopitelné“, protože situace v zemi je podle ní velmi náročná.

„Argumenty jsou, že se někdo unavil,“ odmlčela se Víchová. „Možná nejvíc unavený by měl být Zelenskyj nebo jeho tým pěti, šesti manažerů. Případně (vedoucí prezidentské kanceláře Andrij) Jermak, který na ukrajinskou společnost působí toxicky,“ prohlásila ukrajinistka. Tamní společnost i opozice podle ní vyzývají Zelenského, aby se od těchto lidí oprostil.

Autentický Kuleba

„Signál má pravděpodobně ubezpečit Ukrajince, že je možná změna na bojišti i ve vládě,“ zamyslel se Landovský.

Dmytro Kuleba podle něj ve funkci hodně prožil, byl autentický a naprosto vynikající vyjednavač, který dokázal zprostředkovat zkušenost z rusko-ukrajinského konfliktu.

Kritický podzim

Politická rozhodnutí poslední doby nebyla přijatelná pro některé ministry a ti se rozhodli odejít, míní Šedivý. Podle něj přichází kritická doba a odcházející politici „u toho nechtěli být, nebo je u toho nechtěl mít prezident Zelenskyj“.

„Načasování změny ve vládě čtu tak, že Ukrajinci jsou si vědomi toho, že v listopadu situaci ovlivní prezidentské volby ve Spojených státech,“ sdělila Pekarová Adamová a upozornila, že Kyjev očekává nejhorší zimu od začátku války, protože Rusko útočí na energetickou infrastrukturu.

Šedivý podotkl, že do rozhodování ukrajinské armády zasahuje politika. „Za tím mohl být neúspěch v loňském roce i to, co se momentálně odehrává v Kursku. Je důležité, aby armáda měla hlavní slovo v plánování operací a jejich zajišťování,“ zdůraznil generál ve výslužbě.