Zdravotnictví v Británii se potýká s nevídanou krizí. Chybí peníze a lidé čekají na sanitku hodiny

Události: Britské zdravotnictví je v hluboké krizi (zdroj: ČT24)

Nejhorší krizi v historii podle některých expertů zažívá britské zdravotnictví. V odvětví chybí podle odhadů šest až osm miliard liber. Kombinace covidu, chřipkové epidemie, nedostatku personálu a lůžek způsobila, že tři sta až pět set lidí týdně umírá kvůli zpoždění v neodkladné péči. Pacienti pak musí dlouhé hodiny čekat na sanitky i příjem do nemocnic.

Podle zpravodaje ČT Lukáše Dolanského se však někteří odborníci ptají, zda jsou peníze skutečně tím, co může britské zdravotnictví zachránit. Panují obavy, že finance nejsou klíčovým parametrem krize britského zdravotního systému (NHS).

„Někteří hovoří o tom, že co britské zdravotnictví skutečně potřebuje, je zásadní reforma. Systém NHS – jak o tom mluví odborníci – je přežitý. Obrovský moloch, který má na starosti celé zdravotnictví, by se měl podle nich rozložit a být více lokalizovaný. Měl by vzniknout systém lokálních nemocnic, které by věděly, co potřebují a jakým způsobem mohou potřeby naplnit,“ vysvětlil Dolanský z Londýna.

Studio ČT24 Dolanský k britskému zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Lůžek na pohotovosti je násobně méně než v Česku

Příčiny aktuální krize jsou však mnohem konkrétnější – to, že se například dvě hodiny musí čekat na sanitku nebo že pacienti čekají, než se pro ně uvolní lůžko v zařízení, souvisí s covidem, ale také s aktuální chřipkovou vlnou. Ani mimo covidové vlny však místa v nemocnicích dlouho nezůstávají volná.

„Mě samotného překvapil fakt, že tady v Británii těch urgentních lůžek je 2,5x méně v přepočtu na tisíc obyvatel než v České republice. Tohle všechno spěje k tomu, že systém skutečně neumí absorbovat velký počet pacientů, kteří se hrnou do nemocnice,“ doplnil Dolanský s tím, že s chřipkovou epidemií se aktuálně potýká celá Evropa a nejde jen o záležitost britských ostrovů.

V nejstarší nemocnici v celém Spojeném království, v londýnské nemocnici svatého Bartoloměje, se pacienti léčí nepřetržitě už devět set let. Žádné oslavy však v aktuální krizové situaci nepřipadají v úvahu.

Nekonečné čekání na sanitku

Podle statistik jen v listopadu každý čtvrtý pacient musel v sanitce čekat na příjem více než hodinu – 37 tisíc z nich dokonce přes 12 hodin. Někteří se však nemohli dočkat ani záchranného vozu.

Například Marie Grubbová doma upadla v kuchyni a zlomila si pánev. Na sanitku v bolestech čekala celých 31 hodin. Dlouhé lhůty souvisí s tím, že sanitky často nemají pacienty kde vyložit. Před nemocnicemi tak čeká najednou i několik desítek vozů – a to dlouhé hodiny.

Exodus sester situaci nepomáhá

Britský ministerský předseda Rishi Sunak uklidňoval veřejnost prohlášeními, že jeho kabinet okamžitě koná: „Zvyšujeme kapacitu lůžek o sedm tisíc. O více lidí bude také postaráno doma.“

Zemi ale trápí také nedostatek dobře placeného personálu, na což upozornily sestry během letošní historicky první stávky. Podle praktické sestry Yolimar Gouvelaové jsou kamenem úrazu platy. Některé kolegyně tak už z neléčeného britského zdravotnického systému odešly – a další je budou následovat.