Začal soud s politikem AfD Höckem. Musí vysvětlit použití nacistického hesla

Za velké pozornosti médií a také odpůrců krajní pravice začal ve čtvrtek proces s vlivným politikem protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) Björnem Höckem. Ten musí zemskému soudu v sasko-anhaltském Halle vysvětlit, proč v květnu 2021 použil na volebním mítinku zakázané nacistické heslo Vše pro Německo (v němčině Alles für Deutschland). V takovýchto případech hrozí pokuty, možné je ale vynést až tříletý trest vězení.

„Nacisto, nacisto,“ skandoval na Höckeho dav několika stovek demonstrantů, kteří se ráno shromáždili před soudní budovou. Aktivisté na transparentech uváděli, že Höcke je nacista a že nacisté nesmí získat žádnou moc. Další transparenty zase vyzývaly k rozpuštění Alternativy pro Německo, kterou parlamentní strany, jako jsou konzervativní unie CDU/CSU, Levice nebo Zelení, označují za krajně pravicovou. Za prokazatelně pravicově extremistickou pak označily organizace AfD v Durynsku, Sasku-Anhaltsku a Sasku tamní zemské kontrarozvědky. „Zakažte nacistické strany, než bude pozdě,“ uvádělo jedno z hesel aktivistů.

Znění obžaloby se podle agentury DPA na poslední chvíli změnilo. Soud se v nynějším procesu věnuje události ze sasko-anhaltského Merseburgu, kde asi před 250 posluchači pronesl zakázané slovní spojení. „Vše pro naši vlast, vše pro Sasko-Anhaltsko, vše pro Německo,“ řekl tehdy Höcke.

Původně bylo součástí obžaloby také to, že Höcke zapovězené heslo loni v prosinci v durynské Geře částečně zopakoval, když řekl „vše pro“ a současně gesty vyzval publikum, aby vyslovilo zbytek. Nově vybraná obhajoba ale neměla dost času, aby se s touto částí spisu seznámila.

Höcke se uchází o křeslo durynského premiéra

Heslo Vše pro Německo, které používaly úderné oddíly SA nacistické strany NSDAP, je ve spolkové republice zakázané veřejně používat podobně jako další nacistickou symboliku a nacistická motta. Takové zákazy se vztahují mimo jiné na nacistické pozdravy Heil Hitler nebo Sieg Heil, zapovězeno zůstává i rozloučení s německým pozdravem (mit deutschem Gruß), které nacisté rovněž zneužili.

Proces, který potrvá nejméně do poloviny května, německá média pozorně sledují. Höcke totiž není pouhým řadovým členem AfD, ale spolupředsedou durynské organizace a šéfem poslanecké frakce AfD v durynském sněmu. V září navíc Durynsko čekají zemské volby, do kterých vede AfD právě Höcke, jenž se tak uchází o křeslo premiéra. Průzkumy veřejného mínění AfD slibují v Durynsku okolo 30 procent hlasů, což z ní činí nejsilnější politické uskupení. Druhá za AfD je s odstupem zhruba deseti procentních bodů konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU).

Ještě v lednu dosahovala AfD v průzkumech z Durynska až 36 procent, straně ale v posledních měsících uškodily skandály. Investigativní skupina Correctiv v lednu informovala, že zástupci AfD a dalších krajně pravicových sdružení loni tajně jednali o tom, jak z Německa deportovat miliony lidí přistěhovaleckého původu. Toto setkání vyvolalo hněv veřejnosti, která od té doby pravidelně proti AfD demonstruje.

Další aféra se týká spolkového poslance AfD Petra Bystroně, o kterého se podle informací Deníku N zajímají tajné služby kvůli možnému přijímání úplatků od proruské sítě. Bystroň, který je českého původu a který je dvojkou strany pro červnové volby do Evropského parlamentu, odmítl, že by úplatky dostával.

Do potíží se dostal i lídr AfD pro eurovolby a europoslanec Maximilian Krah, kterého loni v prosinci podle veřejnoprávní televize ZDF a magazínu Der Spiegel vyslýchali agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). „Žádný klid na obzoru,“ shrnula dnes problémy AfD německá mutace portálu Politico.