Za nesmysl označil Bílý dům ruská tvrzení o vazbách Ukrajiny na teroristy

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbě mezi Ukrajinou a pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně „ukrajinští nacionalisté“, napsala ruská státní agentura RIA Novosti. K útoku se nicméně opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, naposledy ve čtvrtek. Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel. Spojené státy americké opakovaně varovaly Moskvu před teroristickou hrozbou, na aktuální ruské tvrzení reagují, že jde o nesmysl.

Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že pachatelé teroristického útoku obdrželi z území Ukrajiny „značné částky“, které použili při přípravě útoku na koncertní síň Crocus City Hall, napsal list Kommersant. „Na základě práce se zadrženými teroristy, prozkoumání u nich zabavených technických zařízení a analýze informací o finančních transakcích byly získány důkazy o jejich spojení s ukrajinskými nacionalisty,“ uvedl podle listu Kommersant ruský vyšetřovací výbor.

Ruský vyšetřovací výbor v pátek také informoval o zatčení dalšího podezřelého v souvislosti s teroristickým útokem v koncertní síni v centru Crocus City Hall, podílet se měl na financování operace. Ruské bezpečnostní složky za prvních 24 hodin po útoku zadržely jedenáct lidí a osm z nich – včetně čtyř předpokládaných pachatelů – je ve vazbě, napsala agentura Reuters. Většina z nich pochází z Tádžikistánu.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou agresi, od počátku naznačuje, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. Vyšetřovací výbor v pátek v prohlášení poprvé uvedl, že odhalil důkazy o ukrajinském napojení, popsal povahu těchto důkazů, ale nezveřejnil je, upozornil Reuters.

K útoku se opakovaně přihlásil Islámský stát, který také zveřejnil záběry pořízené útočníky během vraždění. Kyjev jakoukoliv účast kategoricky odmítl. Počet obětí teroristického útoku podle poslední oficiální bilance ruských úřadů připravil o život 143 lidí, stovky osob byly zraněny.

Varování ze strany USA

Americká ambasáda 7. března varovala své občany, že v následujících dvou dnech hrozí v Moskvě teroristický útok, a Washington uvedl, že Rusku poskytl zpravodajské informace o možném teroru. Šéf Kremlu Vladimir Putin tehdy výstrahu označil za snahu zastrašit a destabilizovat ruskou společnost. Washington v pátek nová ruská tvrzení označil za „nesmysl“.

Agentura Bloomberg s odvoláním na čtyři zdroje s vazbami na Kreml před několika dny napsala, že ačkoliv Putin spojuje teroristický útok v Krasnogorsku s Ukrajinou, lidé z jeho vlastního okolí s tím nesouhlasí. Putin v pondělí prohlásil, že útok spáchali radikální islamisté, ale chce vědět, kdo jej zorganizoval. Opět přitom naznačoval souvislost s Ukrajinou.

Putin se účastnil diskuzí, na kterých se činitelé shodli, že neexistuje žádné spojení Kyjeva s útokem, ale je stále odhodlán využít tragédii k pokusu sjednotit Rusy k podpoře války proti Ukrajině, napsal Bloomberg. Šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov mezitím bez důkazů tvrdil, že útoku islámských radikálů napomáhaly ukrajinské a západní tajné služby.