Výročí sametové revoluce slavili i v Kanadě. Země přijala tisíce československých emigrantů

Události: Krajané si v Kanadě připomněli výročí sametové revoluce (zdroj: ČT24)

Třicáté výročí sametové revoluce si připomněli i krajané v Kanadě. Země zažila několik emigračních vln z Československa, jedna z největších přišla po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Toronto se pak především díky manželům Škvoreckým stalo jedním z center českého exilu.

Český večer oslavující sametovou revoluci hostil ottawský Rideau Club. V jeho původních prostorách získával první kontakty v Kanadě Tomáš Baťa mladší.

Obuvnický gigant přesunul své sídlo do Ottawy ve čtyřicátých letech. Podle Tomáše Bati nejmladšího byl listopad 1989 pro celou rodinu zásadní. „Dědovi bylo tehdy sedmdesát. S koncem komunismu omládl. Dodalo mu to spoustu energie. Těšil se na návrat domů,“ uvedl pravnuk zakladatele firmy Baťa.

Kanada během studené války přijala více než třicet tisíc emigrantů z Československa a ti se v následujících desetiletích do místní společnosti plně integrovali.

Více než sto tisíc lidí s českými kořeny

V současnosti v zemi žije přes sto tisíc lidí s českými kořeny. „Máme tady celou řadu osobností. Tou nejvýraznější z té historické vlny by mohla být Diana Krall, světoznámá jazzová zpěvačka,“ řekl velvyslanec ČR v Kanadě Bořek Lizec. 

Před jedenapadesáti lety přišel do Kanady například Milan Kroupa. Podnikatel, který provozuje vlastní letiště, v současnosti v zemi buduje letecké muzeum s replikou unikátního prototypu kanadského stíhacího letounu. „Tehdy odcházeli z komunismu velmi schopní lidé. Hledali svobodu a Kanada hodně získala,“ míní Kroupa. 

V roce 1968 emigroval do Kanady i otec Raye Novaka, který zastával post šéfa úřadu kanadského premiéra Stepena Harpera. Na české kořeny je Novak velmi hrdý, vzorem je mu právě generace jeho dědečka legionáře. „Vytrvali a přežili. Myslím, že všichni dokážeme zvládnout velké břímě, pokud se inspirujeme jejich příkladem,“ říká.