Vyjednavači o brexitu by si mohli vzít za vzor rozpad Československa, míní Vondráček

Vondráček s Dankem hodnotí česko-slovenské vztahy po roce oslav (zdroj: ČT24)

Britští a unijní vyjednavači, kteří řeší brexit, by se mohli inspirovat jednáním Čechů a Slováků o rozdělení Československa. V projevu před poslanci slovenského parlamentu to řekl šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Rozpad federace v 90. letech podle něj probíhal kulturně, inteligentně a se zachováním vazeb mezi institucemi a obyvateli obou nástupnických republik. Stávající česko-slovenské vztahy označil Vondráček za nejlepší v historii.

Brexitová jednání se komplikují hlavně kvůli odporu vůči rozvodové dohodě ve Velké Británii. Pokud britští zákonodárci smlouvu příští týden neschválí, Spojené království nakonec nemusí z Unie vůbec vystoupit, připustila ve čtvrtek premiérka Theresa Mayová.

„Možná některé kapitoly by mohly být inspirativní i pro vyjednavače o brexitu. Mám pocit, že ne všechno je v těchto jednáních vedeno úmyslem, který měla (při rozdělování Československa) česká a slovenská reprezentace, a to zachovat vše dobré a zbytečně neničit důvěru,“ komentuje vývoj Vondráček, který jako první zahraniční politik vystoupil s projevem ve slovenské Národní radě.

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou podle Vondráčka v současnosti nejlepší v historii. „Obracím se na vás v čase, kdy oba naše národy zažívají nejúspěšnější období v historii. V roce, kdy slavíme 100 let od vzniku společného státu, jsou naše vztahy nejlepší, jaké kdy byly,“ uvedl šéf české sněmovny.

Dodal, že bez spolupráce Čechů a Slováků by Československo v roce 1918 nevzniklo a že smyslem společných dějin obou národů je svoboda a spolupráce.

Vondráček zakončil projev poděkováním za možnost vystoupení, které přednesl ve slovenštině. Projev šéfa sněmovny si v jednacím sále poslechla většina slovenských poslanců, premiér Peter Pellegrini (SMER-SD) i další slovenští ministři.

Předseda slovenské Národní rady a nacionalistické Slovenské národní strany Andrej Danko před Vondráčkovým vystoupením před poslanci uvedl, že letošní kulatá výročí ve společné historii ČR a Slovenska jsou hlavně příležitostí vyslat poselství o bratrských vztazích mezi oběma státy. Danko v české sněmovně vystoupil s projevem v listopadu.