Virus eboly se objevil už v třetí konžské provincii

V konžské provincii Jižní Kivu se objevily první dva případy eboly. Podle státní správy už jeden z pacientů nemoci podlehl. Jižní Kivu je už třetí konžskou provincií, kam se virus během rok trvající epidemie rozšířil.

Ebole podlehla šestadvacetiletá žena, zdravotníci virus zjistili také u jednoho z jejích dětí, které zůstává v lékařské péči. Nakažení pochází z okolí města Mwenga, které leží více než dvě stě kilometrů jihozápadně od dvoumilionového města Goma, kde se koncem července vyskytlo několik případů.

Nákaza se v Demokratické republice Kongo dosud objevila jen v provinciích Severní Kivu a Ituri na severovýchodě země, kde se ji zdravotníkům a úřadům podařilo až na několik výjimek udržet. Ve dvou případech se nemoc prokázala v sousední Ugandě, virus se tam ale šířit nezačal.

Zvyšující se riziko šíření do Tanzanie a Burundi

Podle konžského epidemiologa se s přenosem do Jižního Kivu zvyšuje pravděpodobnost, že se choroba rozšíří do provincie Tanganyika a sousedních států Tanzanie a Burundi.

Ebola nebo též krvácivá horečka je vysoce nakažlivá, přenáší se tělesnými tekutinami a její první symptomy mohou připomínat například chřipku.

Žena se v konžské Gomě nechává očkovat proti ebole
Zdroj: Reuters/Baz Ratner

Během současné epidemie, která propukla loni v létě, zemřelo přes 1700 lidí. Úřady tento týden oznámily, že proti nemoci úspěšně použily dva zatím nelicencované léky, díky kterým mají lidé při včasné léčbě devadesátiprocentní naději na přežití.