Víru zdejších nezlomil ani komunismus, ocenil papež Poláky. V Krakově ho přivítaly statisíce lidí

Papež František má za sebou další cíl své cesty v Polsku. Při projevu v Čenstochové poděkoval Polákům za to, že si zachovali katolickou víru navzdory desítkám let komunistické vlády. Učinil tak během mše před desítkami tisíc lidí v patrně nejznámějším polském poutním místě. Večer se pak v Krakově přivítal s účastníky Světových dnů mládeže.

Papež se v klášteře Jasná Hora pomodlil před šest set let starým obrazem Panny Marie Čenstochovské, který je v Polsku považován za národní svátost.

Při následující bohoslužbě k 1050. výročí příchodu katolicismu do Polska pak ocenil „nakažlivou sílu opravdové víry, která se předává z generace na generaci“. Poděkoval také Polákům za to, že si své náboženské přesvědčení udrželi i v obtížných časech.

Při příchodu na mši devětasedmdesátiletý pontifik náhle upadl, jeho průvodci mu ale pomohli zpět na nohy. František podle svědků působil dojmem, že se nezranil, a pokračoval ve vedení bohoslužby.

Papež měl původně přiletět do Čenstochové vrtulníkem, kvůli špatnému počasí ale nakonec zvolil pro dopravu ze 120 kilometrů vzdáleného Krakova auto.  

Téměř osmdesátiletý papež srší energií a viditelně si setkání užívá. Je vidět silnou osobnost, která z ničeho neuhýbá ze svého základního poselství, milosrdenství, smíření, otevřenosti vůči lidem, kteří utíkají z války.
Josef Pazderka
zpravodaj ČT

Odpoledne se nejvyšší představitel katolické církve přivítal s věřícími, kteří přijeli do Krakova na setkání mladých katolíků z celého světa. Slavnostní ceremoniál se odehrál v parku Blonia v blízkosti krakovského Starého města.

Papeže vítaly v Krakově davy
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

„Církev na vás hledí a chce se od vás učit. Dokážete snít? Když je srdce otevřené, je v něm místo pro sny,“ řekl František aplaudujícímu davu. Papež předtím žehnal poutníkům z tramvaje, kterou projel město.

Papež při jízdě krakovskou tramvají
Zdroj: Stefano Rellandini/Reuters

Světové dny mládeže začaly v Krakově v úterý za přítomnosti půl milionu účastníků. Vyvrcholí v neděli velkou mší, jíž by se podle předpokladů pořadatelů mělo zúčastnit půldruhého milionu věřících.