Venezuelské letiště opět potemnělo. Madurův režim viní z dalšího blackoutu zahraniční síly

Velkou část Venezuely ochromil od pondělí již druhý velký výpadek elektřiny. Podle sociálních sítí bylo bez proudu 16 z 23 států v zemi. Ministr pro informace Jorge Rodríguez prohlásil, že problémy způsobil útok na hlavní vodní elektrárnu na přehradě Guri. Podle úředníků se situaci podařilo dostat pod kontrolu. Podle BBC ale Caracas a některé další regiony po několik hodinách opět potemněly.

První výpadek nastal v pondělí po poledni a způsobil v hlavním městě dopravní chaos, protože přestalo fungovat metro a tisíce lidí musely jít domů z práce pěšky nebo jet autobusem. Po čtyřhodinovém blackoutu byly dodávky obnoveny, ovšem později večer světla opět zhasla, píše BBC.

Podobně u předchozího blackoutu představitelé vlády obvinili politické oponenty, kteří podle nich za podpory Spojených států provedli sabotáž na přehradě Guri. Ta má hlavní podíl na výrobě elektřiny v zemi. 

Podle nevládní organizace Netblocks sídlící v Evropě, která monitoruje internetovou cenzuru, výpadek elektřiny zasáhl zhruba 57 procent venezuelské telekomunikační infrastruktury.

Zhruba před dvěma týdny Venezuelu postihl doposud největší blackout. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa, která nesouhlasí s politikou úřadujícího prezidenta Nicoláse Madura, tehdy jakoukoliv vinu popřela.

Odborníci na elektřinu a opoziční lídr Juan Guaidó vidí chyby v hospodářské politice vlády, která mimo jiné roky neinvestovala do energetické infrastruktury a údržby a miliony ze státního rozpočtu zpronevěřila, napsala agentura AP.