Ve Španělsku skončil po 14 týdnech nouzový stav. Lidé vyrazili k moři a na cesty

Španělsko vstoupilo do stavu takzvané nové normality. V zemi po 14 týdnech skončil nouzový stav, začala však platit nařízení o nošení roušek na veřejnosti v případě, že nelze dodržet bezpečnou vzdálenost. Všech 47 milionů obyvatel jihoevropské země ale může znovu cestovat mezi regiony a Španělsko až na některé výjimky otevřelo své hranice evropským státům, čehož již využili první turisté.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červen

  • 14:01
    Česká televize

    Rakousko, Chorvatsko a Irsko se od pondělí přesunou do červené kategorie zemí podle míry rizika nákazy. Oranžové bude například Slovensko nebo Kanárské ostrovy.

  • 23:03

    Anglie se chystá na sobotní znovuotevření hospod. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková dnes podle BBC oznámila, že policie bude v ulicích posílena. Manchesterská policie chystá "významnou operaci" a speciální noční hlídky budou nasazeny také v Leedsu.

    V sobotu mohou otevřít například také muzea a galerie, ale jejich velká většina podle BBC této možnosti hned nevyužije. Například londýnská Národní galerie se opět otevře návštěvníkům 8. července, galerie Barbican 13. července a Tate Gallery až 27. července.

  • 22:48

    Dnešní údaje britského ministerstva zdravotnictví, které zahrnují jen laboratorně potvrzené případy, hovoří o 43 730 mrtvých s covidem-19. V obou případech je Velká Británie v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie. Za poslední den hlásí dalších 155 zemřelých.

Obyvatelé Madridu a dalších vnitrozemských oblastí vyrazili na pobřeží, aby si v horkém počasí, kdy teploty dosahují 30 stupňů Celsia, užili pláží.

Španělské hranice jsou nyní otevřeny všem turistům ze zemí Evropské unie a schengenského prostoru kromě Portugalska. Příjezd bez nutnosti karantény mají se zvláštními podmínkami povolený i Britové, oznámila španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová. Dvoutýdenní karanténa však návštěvníky ze Spojeného království čeká po návratu do vlasti.

Cestující na nádraží v Madridu
Zdroj: Sergio Perez/Reuters

Na mezinárodním letišti Adolfa Suaréze v Madridu panovala mezi turisty i místními uvolněná nálada. Část cestujících se po dlouhých měsících odloučení vydala navštívit své blízké. „Moje situace je trochu komplikovaná, protože moje žena žije v Itálii a já bydlím ve Španělsku, takže jsme se neviděli už čtyři měsíce,“ uvedl Alberto Bos, který se připravoval na let do Milána.

„Je to zvláštní, už jsme si odvykli cestovat,“ podělila se o své dojmy Italka Martina, která do Madridu přiletěla z italského Bergama.

Cestování je možné i mezi všemi španělskými regiony. Za svým snoubencem se po dlouhé době vydala i Laura Garcíová z Madridu. „Jedu do Barcelony, kde žije. Je to dlouho, co jsem ho viděla, jsou to už tři měsíce, sto dní. Koupila jsem si první lístek, na tu nejčasnější hodinu, abych přijela tak brzo, jak to jen jde,“ uvedla.

Lidé na znovuotevřeném hraničním přechodu mezi Španělskem a Francií
Zdroj: ČTK/EFE/Juan Herrero

Premiér varoval před druhou vlnou nákazy

S celkovým počtem více než 28 tisíc úmrtí v souvislosti s covidem-19 a 245 tisíci potvrzenými případy nákazy se Španělsko stalo v Evropě jednou z nejhůře zasažených zemí. Od vrcholu epidemie na přelomu března a dubna však ve Španělsku stabilně klesají denní přírůstky obětí i nakažených, což tamní vládě umožnilo postupně uvolnit zavedená opatření.

Předseda španělského kabinetu Pedro Sánchez v jednom ze svých posledních projevů za nouzového stavu však své spoluobčany varoval, aby se měli na pozoru, zemi totiž může zasáhnout druhá vlna epidemie.