Válka dopadá na ukrajinské děti. Školy ohrožuje ostřelování

Horizont ČT24: Děti v Dnipru (zdroj: ČT24)

Rusko na Ukrajině nadále útočí i na civilní cíle. V noci na pondělí si ruské bombardování Pavlohradu v Dněpropetrovské oblasti vyžádalo 34 zraněných včetně pěti dětí. Ty jsou válkou těžce zasažené, i když právě nehrozí bezprostřední nebezpečí. Jejich vzdělání a výchova jsou vážně ohroženy, ať už se nacházejí v Česku, nebo na Ukrajině. Natáčeli Natalija Kosiaková a Darja Stomatová.

Vinou války vyrůstá dvouroční Kyrill v cizí zemi. Jeho maminka by se chtěla vrátit do Dnipra, ale s každou novou zprávou o útoku se tato myšlenka vzdaluje. Při jednom z posledních ruských úderů zemřela na okraji jejího rodného města matka s dcerou. „Byla jsem si doteď jistá, že se vrátím domů, ale po tom, co se stalo, se bojím. Mám strach,“ svěřila se uprchlice Anna Choružijová žijící v Roudnici nad Labem.

Masivní ostřelování oblasti převrátilo životy mnohých rodičů naruby. I kdyby se Choružijová vrátila domů, musela by na práci zapomenout. S minimálním platem v přepočtu necelých čtyř tisíc korun by si nemohla dovolit vodit dítě do soukromé školky. „(Soukromé školky) stojí patnáct až dvacet tisíc na měsíc,“ přiblížila. Ty státní jsou zavřené.

Podobná volba trápí také matku školáka Natalji Volkovovou, která na Ukrajině zůstala. Denně prochází kolem domu v Dnipru, který je živou připomínkou války. Křik, prach, oheň. Těmito slovy popisuje lednový útok na obytný dům. „Vážně se bojím. Vlastně doteď nevím, co je správné. Nikdo to netuší. Čekat můžete cokoliv. Nemyslím si ale, že distanční výuka dětem prospívá,“ popsala Volkovová.

Před invazí chodíval dnes šestiletý Andrej do tamní mateřské školy. Zavřená byla kvůli pandemii a nyní i kvůli válce téměř tři roky. Učitelé ale doufají, že se do školy od září děti opět vrátí. Hned u vchodu pro ně i pro pedagogy připravují dělníci protiletecký kryt. „Už se našich dětí nemůžeme dočkat. Teď naši pedagogové pracují distančně,“ uvedla vychovatelka Tatjana Maščenková.

Škola v Pavlohradu je bez oken

Některé školy v oblasti dětem umožnily prezenční výuku aspoň částečně. Jednu takovou v Pavlohradu poškodila ruská střela. Když tlaková vlna smetla všech 240 oken v budově, byla naštěstí půlnoc. V Pavlohradu v noci na pondělí agresor útočil na železniční infrastrukturu a zásobníky paliva. Tlaková vlna byla ale natolik silná, že poničila desítky budov v okruhu několika kilometrů včetně šesti škol a školek.

„My civilisté nechápeme, proč střílejí po našich městech. V našem obvodu teď není elektřina, protože zasáhli trafostanici. A kdo nemá elektřinu? Lidé, děti. Není voda. Děti se nemůžou učit. A proč? Jak jim útok na naši školu pomůže k vítězství?“ otázal se ředitel školy v Pavlohradu Oleksandr Osipčuk.

Vrátit budovu do pořádku se možná podaří do začátku nového školního roku. Klid duše podle ředitele přinese místním jenom konec války.