V USA se již covidem nakazilo 40 milionů lidí. V nemocnicích nejčastěji končí lidé bez očkování

Události: V USA se covidem nakazilo již 40 milionů (zdroj: ČT24)

Spojené státy překonaly podle Univerzity Johnse Hopkinse hranici čtyřiceti milionů prokázaných případů nákazy covid-19. Počet obětí se vyšplhal k 650 tisícům. Odborníci si stěžují, že lidé nejsou disciplinovaní a hrozbu nákazy berou na lehkou váhu. Sousední Kanada je v jiné situaci a poprvé od loňského března otevírá své hranice pro plně očkované cizince.

Ve Spojených státech se první pondělí v září slaví svátek práce. Je brán jako rozlučka s létem, obrovské množství Američanů proto využívá prodloužený víkend k výletům nebo setkáním s přáteli.

Odborníci ale právě před takto strávenými třemi dny volna dopředu varovali. „Mnoho lidí se v této zemi chová, jako by byla pandemie za námi. Evidentně ale není, když každý den umírá na 1500 Američanů,“ kritizovala chování Američanů analytička veřejného zdraví Leana Wenová.

Spojené státy končí léto s výrazně horšími statistikami, než jaké vykazovaly na jeho začátku. Hospitalizovaných mají aktuálně čtyřikrát víc než poslední dny v květnu. Pozitivních testů je denně víc o 950 procent.

Spory o třetí dávku

Mezi vědci v této chvíli nepanuje jednota, zda doporučit třetí dávku vakcíny všem, nebo tuto možnost nechat jen pro rizikové pacienty. Těch si od poloviny srpna, kdy byla tato možnost povolena, nechalo dát dodatečnou injekci přes milion a 300 tisíc.

Příslušné úřady původně plánovaly třetí dávku uvolnit pro všechny už od 20. září. Teď oznámily, že potřebují více dat a povolení nejspíš pozdrží. Část očkovaných přitom plánovala pro třetí dávku vyrazit co nejdřív.

„Nechoďte příliš brzy. Čekání mezi druhou a třetí dávkou má významný imunologický přínos. Pokud jste dostali druhou dávku nedávno, není spěch logický a není pro něj ani důvod,“ uklidňuje lékař Ashish Jha.

Prezidentská administrativa, která vakcinaci výrazně podporuje, vidí problém jinde. Během léta přibylo jen 12 procent plně naočkovaných. Doporučený počet dávek teď má na 54 procent americké populace. Je to výrazně méně, než se plánovalo.

Odhad dalšího vývoje proto není příznivý. Očekává se, že v zemi do konce roku covidu-19 podlehne dalších sto tisíc lidí. Nemocnice na mnoha místech přitom už teď hlásí obsazená lůžka a personál si stěžuje na přetížení. „Dřív jsme tu s covidem měli lidi starší a s podlomeným zdravím. Teď jsou to všechno lidé bez očkování,“ vysvětlila zdravotní sestra Kimberly Mathesonová.

Zdravotníci připomínají, že loni podzimní vlna začala až během října a listopadu. Letos očekávají její nástup podstatně dřív.