V USA přibývá útoků na Asiaty. Pomoci má zákon, který podporují demokraté i republikáni

Události: Američtí Asiaté čelí vzrůstající nenávisti. Pomoci má zákon (zdroj: ČT24)

Američtí demokraté a republikáni našli nebývalou shodu. Sněmovnou reprezentantů hladce prošel zákon o přísnějším postihování zločinů z nenávisti – hlasovali pro něj zástupci obou hlavních stran. Politici tím reagují na strmý nárůst rasistických útoků proti Američanům asijského původu během pandemie.

Nadávky i přezíravost si kvůli svým indickým kořenům Kishan Putta už mnohokrát zažil. Občas ho prý stále překvapí, že nenávistnou větu pronese někdo, od koho by ji vůbec nečekal. „Běžní lidé byli poslední rok pod velkým stresem a hledají někoho, na koho svalit vinu. A bohužel naše vedení bylo v poslední době nezodpovědné,“ komentuje Putta.

I kvůli vlastním zkušenostem je rád, že Kongresem prošel zákon, který umožňuje ministerstvu spravedlnosti rychleji přezkoumat zločiny z nenávisti a policii zase zlepšit jejich vyšetřování. V poslední době ataků skokově přibývá.

„Lidé s asijským původem byli obviňováni a osočováni z šíření covidu-19. Kvůli tomu se američtí Asiaté stali terčem bití, fackování, byli popliváni a někteří dokonce popáleni nebo zavražděni,“ zdůvodňovala krok zákonodárců demokratická kongresmanka Grace Mengová.

Organizace hájící práva amerických Asiatů upozorňuje, že za poslední rok stoupl počet nenávistných útoků proti jejich komunitě dvakrát – na více než šest a půl tisíce případů. Násilníky podle nich provokuje i samotný fakt, že jde o nejrychleji rostoucí etnickou skupinu ve Spojených státech, jejíž členové se už dostávají na nejvyšší posty v zemi.

Jackie Chan nebo Bruce Lee, častěji ale nikdo

Asijské kořeny má několik senátorů, kongresmanů i viceprezidentka Kamala Harrisová, jejíž matka pocházela z Indie. V posledním průzkumu ji ale jen dvě procenta dotázaných spojila s americko-asijskou komunitou. Nejčastěji si oslovení vzpomněli na herce – pětina respondentů jmenovala buď Jackieho Chana nebo Bruce Leeho, zatímco dvaačtyřicet procent dotazovaných nedokázalo jmenovat žádného známého Američana s asijskými kořeny.

„Ve škole jsme slyšeli jen o tom, jak čínští imigranti pomáhali stavět železnici a američtí Japonci byli za druhé světové války posláni do táborů. Tím to začalo a také skončilo,“ popisuje zkušenosti odbornice na vzdělávání Liz Kleinrocková.

Čtyři pětiny Američanů s asijskými kořeny uvádí, že se setkaly s diskriminací. Stejné šetření také ukázalo, že čtvrtina bílé majority tento typ rasismu nevnímá jako problém, který mají Spojené státy řešit.