V Singapuru se nedá kvůli vypalování lesů na Sumatře dýchat

Singapur - Singapur vyzval obyvatele, aby nevycházeli z domů kvůli bezprecedentně zvýšeným hladinám znečištění ovzduší, které v zemi způsobil kouř z lesních požárů v sousední Indonésii. Malajsie, kterou rovněž sužuje dým z Indonésie, už nechala uzavřít provoz ve 200 školách. Vážná situace ohrožuje i cestovní ruch v oblasti.

Provoz podniků ani letecké dopravy znečištění ovzduší nenarušilo, ale smog vyostřil diplomatické vztahy mezi Singapurem a Indonésií. Oficiální představitelé městského státu tvrdí, že Jakarta musí dělat víc, aby zastavila požáry na Sumatře.

Zamoření kouřem se pro Singapur a sousední Malajsii stává téměř každoročním problémem, který se často objevuje v polovině roku. Tehdy začínají zemědělci v Indonésii levně získávat půdu pro pole tím, že zakládají lesní požáry. Je to sice nelegální, ale indonéské úřady nijak nezakročují.

Lidé v Singapuru tak nemůžou vyjít na ulici bez kapesníku nebo ochranné roušky. Kouř jim způsobuje záchvaty kašle a potíže s dýcháním.

Potíže hlásí i průvodci. Turisté do oblasti stále přijíždějí – znečištění ovzduší totiž nijak nepřerušilo leteckou dopravu. Jenže není jim co ukazovat. „Je mi z toho smutno. Upřímně musím přiznat, že práci, kterou dělám, dělám teď s nechutí a s rozpaky. Ale musíme nějak přežít. Pokaždé, když začínám prohlídku, vysvětluji lidem tu situaci, v které jsme,“ říká průvodce Raj Rai.

Singapur má potíže s ovzduším (zdroj: ČT24)