V Rusku se krade všude, horší než korupce je zrada, říká Romancov

Interview ČT24 - Michael Romancov (24. 5. 2024) (zdroj: ČT24)

V nejvyšších kruzích ruské armády se začalo bojovat s korupcí. Několik funkcionářů už policie zadržela, ministra obrany Sergeje Šojgua Vladimir Putin přesunul jinam. Politický geograf z FSV UK Michael Romancov si myslí, že Putinova moc je v tuto chvíli naprosto pevná, korupce je však integrální součástí fungování jeho režimu. Horší by byla zrada, sdělil v Interview ČT24.

Šojgu, který dvanáct let ministerstvo vedl, je nyní tajemníkem bezpečnostní rady, a novým ministrem se stal dosavadní vicepremiér Andrej Belousov, ekonom bez vojenských zkušeností. Zatčeno bylo několik vojenských činitelů.

Podle Romancova se zdá, že uvnitř ruského režimu dochází k mocenskému vývoji, což je něco, co se u autokratických režimů děje, i když nejsou nikomu odpovědné – například voličům. Takový boj může být podle geografa mimořádně brutální, protože se jedná o velice soutěživé prostředí. O konkrétních detailech se ale lze jen dohadovat.

„V Rusku se krade všude,“ sděluje Romancov s tím, že korupce na ministerstvu obrany není ničím výjimečným, pouze potvrzením stavu. „Putin učinil z korupce integrální část fungování svého režimu,“ dodává. Kdyby se prý jednalo opravdu o velký problém, tito lidé by byli obviněni ze zrady.

Kdo je v okruhu Putina?

Šojgu a klan kolem něj patrně stejně ztratili část své moci. Do klíčových pozic na ministerstvu obrany Putin začal jmenovat oddané lidi, kteří ale do té doby neměli s obranou nic společného, podotýká Romancov. Mají podle něj dohlédnout na to, aby se peníze vynakládaly efektivnějším způsobem.

Výdaje na válku na Ukrajině jsou podle Romancova obrovské, vyšší než se oficiálně přiznává, tedy kolem osmi procent HDP. Současné změny ve vedení armády se prý dají interpretovat nejen jako reakce na nákladné vedení války, ale i na rozbitou představu bezpečí uvnitř ruské společnosti po březnovém teroristickém útoku v Moskvě.

„Jsem přesvědčen, že v tento okamžik je Putinova moc naprosto pevná,“ dodává Romancov, podle nějž by se začala chvět, pokud by se proti němu začala vymezovat více než polovina lidí v jeho nejbližším kruhu. Jedná se o devět až dvanáct lidí, na něž ze zahraničí prý není moc vidět, protože na první pohled nemají příliš společného s mocí.

Romancov uvádí, že předtím, než se kvůli covidové pandemii Putin na dva roky izoloval, mezi nimi byl například moskevský starosta, dalšími jsou Putinovi známí z dob práce v KGB, nebo dokonce kamarádi z dětství. Každý z nich má svůj klan s lidmi, kteří například pracují na ministerstvech. Putin prý plní roli rozhodčího, udržuje klid a to režim stabilizuje.

Putin podle agentury Reuters v pátek sdělil, že je potřeba „obnovit“ mírové rozhovory s Ukrajinou, podle něj je ale třeba jednat s „legitimním“ vedením, kterým prý není ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle Romancova má Rusko evidentně problém s mírovým summitem, který se má konat ve Švýcarsku.

„Pokud chtějí jednat, což deklarují, a zároveň říkají: my neuznáváme toho, kdo je v čele Ukrajiny, tak je otázka, s kým chcete jednat?“ ptá se Romancov. Podle něj se i v tomto případě Rusko naučilo vypouštět k tématu mnoho vzájemně si protiřečících informací a sledovat, jak na ně svět reaguje.