V Rusku přibývá havárií na energetické infrastruktuře, tisíce obyvatel jsou v mrazech bez tepla

Horizont ČT24: Tisíce Rusů jsou v mrazech bez tepla (zdroj: ČT24)

Tisíce Rusů jsou během letošní zimy, kterou doprovázejí silné mrazy, bez dodávek tepla, neboť přibývá havárií komunálních zařízení. Může za to zastaralá infrastruktura a nedostatek peněz na její opravu. Do podobné situace se přitom snaží uvrhnout Ukrajince ruská armáda svými útoky na energetiku. Také Evropě Kreml před rokem vyhrožoval krutou zimou, když varoval, že pozastaví dodávky plynu.

Například v ruském Novosibirsku padají teploty hluboko pod dvacet stupňů Celsia. Ve více než stovce bytů tam selhalo vytápění a po poruše topného systému se ulicemi valila vroucí voda. Nepříznivá situace trvá už skoro týden.

Bez teplé vody se ocitla i veřejná místa jako školy nebo budovy státních institucí. Podobné incidenty se v posledních týdnech staly i v dalších částech země. Výpadky lidé hlásí od Petrohradu až po Vladivostok na Dálném východě. Jen v Podolsku vzdáleném asi třicet kilometrů od Moskvy kvůli havárii v tamní kotelně mrzlo několik dní na 150 tisíc lidí.

Na sociálních sítích se šíří záběry kompletně zamrzlých domů i vzkazy nespokojených Rusů. „Jednoduše mrzneme. Žádné boje tu sice neprobíhají, žijeme ale jako během blokády Leningradu,“ stěžovala si na sociální síti obyvatelka Tveru v evropské části Ruska. „Problém nás trápí už dlouho, od podzimu,“ přibližuje Olga, obyvatelka města Elektrostal v Moskevské oblasti.

Mráz podle některých zdrojů postihl i ruské věznice. Vypnuté topení a teploty až pětatřicet stupňů pod nulou mají podle deníku Bild přinutit vězně narukovat do armády.

Výpadky tepla v Rusku
Zdroj: ČT24

Teplotní rekord v Moskvě

Hned 4. ledna v Moskvě padl teplotní rekord, když rtuť na teploměrech klesla na sedmadvacet stupňů pod nulou. Jde o nejchladnější noc od začátku zimy a o nejnižší naměřenou teplotu ve městě pro tento den za posledních 42 let.

Situaci nepomáhá ani slabá infrastruktura z dob Sovětského svazu. Na její opravu chybí finance, které Kreml pumpuje do války proti Ukrajině. „Dneska je poslední den, pak slíbili, že všechno opraví. Nevíme, jestli tomu věřit, nebo ne,“ uvedla před týdnem obyvatelka hlavního města Valentina. Od té doby se situace v zemi nezlepšila.

Není to přitom tak dávno, co si Moskva utahovala ze západního světa. Na propagačním videu ruský plynárenský gigant Gazprom tvrdil, že otočením jedné páčky zastaví přísun plynu do Evropy a vrátí ji zpět do doby ledové.