V Řecku bude odpoledne pohřeb patnáctileté oběti policejního zásahu

Atény - Řecká vláda na svém mimořádném zasedání vyzvala ke klidu - násilnosti v ulicích totiž neberou konce a dnes má navíc pohřeb 15letý mladík, který byl v sobotu zastřelen v Aténách při kontroverzním zásahu policie proti řádění mladých radikálů. Jeho smrt následně vyprovokovala nejhorší vlnu nepokojů v zemi za poslední roky. Protesty zasáhly přes 10 měst po celém Řecku, desítky lidí utrpěly zranění, někde začal dav i rabovat obchody. Premiér Kostas Karamanlis jednal o řešení situace i s prezidentem. Pozorovatelé odhadují, že by mohl vyhlásit i výjimečný stav, aby měla policie zvláštní pravomoci. To ale Karamanlis nepotvrdil.

Řecké úřady dnes varovaly před dalším rozšířením pouličních násilností v souvislosti s pohřbem patnáctiletého Alexise Grigoropulose, který má začít ve 14:00 SEČ, hodinu po zahájení mohutné manifestace, kterou chtějí řečtí studenti protestovat proti jeho smrti.

V souvislosti se sobotní střelbou do demonstrantů už byli obviněni dva policisté, jeden z vraždy a druhý jako spolupachatel. Střílející policista se hájil, že vypálil jen varovné výstřely do vzduchu, ale svědci tvrdí, že mířil přímo na oběť. Zastřelený chlapec byl jedním ze skupiny výrostků, kteří házeli na policejní auta kameny a údajně i zápalné láhve.

V noci demonstrace přerostly ve žhářské útoky a rabování

V noci na dnešek přerostly demonstrace v Aténách, Soluni i v dalších městech ve žhářské útoky proti obchodům a v rabování. Jen v řecké metropoli hasiči vyjížděli k více než 200 požárům. Radikálové podpálili i aténský vánoční strom na náměstí Syntagma, který poté obklopili a zpívali u něj koledy. Násilnosti zažívala celou noc i města v odlehlejších částech Řecka, dokonce i na Krétě, Korfu a Rhodu. Protestující ničili symboly kapitalistické společnosti, rabují obchody, napadají hotely, banky a vládní budovy.

Policie sdělila, že kvůli vandalismu, rabování a útokům na policisty bylo v pondělí a v noci na dnešek jen v Aténách zatčeno 89 osob. Dalších 79 lidí bylo zadrženo a předvedeno k výslechu, při násilnostech utrpělo 12 policistů zranění. Boje v ulicích si ale zatím nevyžádaly další oběti na lidských životech.

Podle policie zeslábly protesty až v časných ranních hodinách. Radikálové se poté zabarikádovali na univerzitách, na jejichž půdu nemá podle zákona řecká policie přístup.

Premiér Karamanlis chce přesvědčit opozici, aby táhla s jeho konzervativní vládou za jeden provaz. Socialisté, kterým stoupají preference, ale tvrdí, že jde o spontánní povstání mladých, a požadují předčasné volby.