V Paříži otevřeli olympijskou vesnici, vybudovali ji v rekordním čase

Organizační výbor olympijských her v Paříži 2024 slavnostně převzal klíče od olympijské vesnice. Prohlédl si ji také prezident Emmanuel Macron, starostka Paříže Anne Hidalgová či ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová. Vesnice bude zázemím pro zhruba čtrnáct a půl tisíce sportovců a další členy výprav, poté poslouží i paralympionikům.

„Je to vlastně první vítězství Francie, jak se tady říká. V rekordním čase, během sedmi let, tady postavili obrovskou vesnici, přičemž říkají, že na takovou stavbu by bylo normálně potřeba osmnáct až dvacet let. A přesto, že stavbu ještě navíc zkomplikoval covid a energetická krize, tak ta vesnice stojí,“ podotkl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Náklady na výstavbu se proti původnímu plánu zvýšily jen o tři procenta.

Symbolický klíč ve čtvrtek převzal šéf organizačního výboru Tony Estanguet, jinak ale do vesnice zatím nikdo nesmí. „Bude potřeba ji vybavit, donést tam postele a veškeré vybavení. Bude tady bydlet čtrnáct a půl tisíce sportovců. Ani česká výprava se sem nedostane, bude mít možnost až teprve od 12. července, kdy se jednotlivé olympijské výpravy mohou začít ubytovat,“ dodal Šmíd.

Horizont ČT24: Slavnostní otevření olympijské vesnice v Paříži (zdroj: ČT24)

Vesnice se skládá z 82 domů a rozkládá se na 52 hektarech. Pokoje jsou dvoulůžkové, koupelna je společná pro čtyři lidi. V areálu je také restaurace a nealkoholický bar, posilovny i pošta. Sportovci se po vesnici budou moci pohybovat na kolech či elektrobusy, všechny stavby jsou velmi ekologické. Po olympionicích bude vesnice hostit i devět tisíc paralympioniků.

Po Hrách se vesnice situovaná v oblasti Seine Saint Denis promění ve čtvrť pro šest tisíc obyvatel, v areálu budou i kanceláře, školy, obchody či park. Lidé se tam nastěhují koncem roku 2025.

Z vesnice mají radost i současní obyvatelé čtvrti proslulé kriminalitou. „Ukazuje to, že se Francie vyvíjí, domy jsou nové, krásné, ukazuje to novou tvář St. Denis. Předtím to tu nebylo špatné, ale trochu nepořádek, špína. Teď je všechno čisté, změnilo se to,“ míní místní obyvatel Djibril.

Zpravodaj Jan Šmíd hovořil o otevření olympijské vesnice (zdroj: ČT24)

Komplikace: přetížení nábřeží či údajná ztráta bezpečnostních kódů

Ne všechno jde ale podle plánu organizátorů, na problémy narazili třeba v souvislosti se slavnostním zahájením. „Bude omezeno jen pro tři sta padesát tisíc lidí. Počítalo se s tím, že by tam mohlo být sedm set tisíc, osm set tisíc lidí, ale z bezpečnostních důvodů je to obrovské riziko. Mluví se o tom, jestli nábřeží Seiny je vůbec schopné unést tak vysoký počet návštěvníků, jestli neexistuje nebezpečí, že by se některé břehy prostě zřítily,“ přiblížil Šmíd.

„Také se to týká balkonů v okolí, protože lidé, kteří z nich budou sledovat zahájení, pozvou další známé. Mluví se proto o tom, jestli jsou ty balkony schopné unést osm, deset lidí, když jsou koncipovány pro dva,“ dodal zpravodaj ČT.

Objevila se také informace, že z vlaku na pařížském nádraží Gare du Nord bylo ukradeno zavazadlo s počítačem a dvěma USB disky s bezpečnostními plány policie pro Hry. Později ale pařížská prokuratura uvedla, že zveřejnění takového prohlášení bylo unáhlené a že disky obsahují jen poznámky a informace o dopravě, a nikoliv citlivá data.