V Nizozemsku během odhalování trosek bombardéru RAF našli ostatky československé posádky

Události: Trosky bombardéru z druhé světové války v Nizozemsku (zdroj: ČT)

Nizozemská armáda ze země vyzdvihuje trosky britského bombardéru, který nedaleko Amsterdamu v roce 1941 sestřelili Němci. Stroj britského Královského letectva RAF pilotovala československá posádka. Během prací byly nalezeny její ostatky. České ministerstvo zahraničí upřesnilo, že šlo o vrak bombardéru typu Vickers Wellington 1c T2990 patřící 311. československé bombardovací peruti RAF.

Byla to tehdy teplá noc s vymeteným nebem. Šestičlenná československá posádka britského bombardéru Wellington se 23. června 1941 vracela z náletu. Byla to ovšem tragická noc pro pět ze šesti lidí na palubě. 

Nad Nizozemskem bombardér k zemi poslala německá stíhačka. Osmdesát let pak pod několika metry hlíny zůstala pohřbená nejen většina posádky letadla, ale také trosky samotného letounu.

Nizozemsko teď zahájilo akci, při které zbytky bombardéru vyzvedne ze země. Chce tím zároveň uctít památku československých vojáků. „Nikdy se nevrátili domů, takže to poslední, co pro ně můžeme alespoň udělat, je umožnit jim řádný pohřeb a pořádný hrob,“ říká Geert Jonker ze záchranné a identifikační služby.

Dědictví války

„Probíráme každý jednotlivý kus, který najdeme. Pro příklad třeba list vrtule, který je jistě významnou součástí letadla. Pak se budeme bavit s okolními obcemi, jestli nechtějí něco do svých muzeí,“ dodává člen Nizozemského letectva Bart Aalberts. 

Robert-Jan, vojenský pyrotechnik, popisuje objevenou munici. „Náboje do kulometů Browning ráže .303, jsou vyrobené v Británii a dokonce dodnes jsou patrná data výroby,“ říká.

Akci oceňuje i česká strana. „My se tady bavíme o události, která je osmdesát let stará a přesto je neuvěřitelně živá,“ svěřuje se česká velvyslankyně v Nizozemsku Kateřina Sequensová. 

„Tak jsem tady seděla a tekly mi slzy, říkala jsem si, snad to ten Vilda i tatínek vidí,“ popisuje jedna z příbuzných Viléma Bufky – Irena Irvingová. Bufka jediný přežil. Prošel zajateckými tábory, byl vězněn v sídle gestapa v Praze a odsouzen k smrti. Na rozsudek ale nedošlo. A tak se dožil konce války. Na rozdíl od svých spolubojovníků z Wellingtonu číslo T2990.

Ostatky československé posádky

Nizozemské ministerstvo obrany uvedlo, že na místě dopadu se našly úlomky kostí, kus boty a letecké kombinézy. Dodalo, že experti se je nyní snaží přiřadit jednotlivým členům posádky. Analýza bude trvat několik týdnů.

V sestřeleném letounu kromě jediného přeživšího Viléma Bufky byli Alois Rozum, Leonard Smrček, Vilém Konštatský, Jan Hejna a Karel Valach.