V Kosovu začala pracovat mise EULEX, Priština je nadále proti

Priština - V Kosovu dnes zahájila činnost mise EULEX, největší civilní mise Evropské unie. Postupně má převzít správu této bývalé jihosrbské provincie od dosavadní mise OSN (UNMIK). Mise EU má na tři tisíce pracovníků - policistů, soudců, celníků a odborníků na státní správu. Jejím cílem je napomáhat rozvoji demokracie, udržení stability a vymýcení organizovaného zločinu. Rozpočet na prvních 16 měsíců je 205 milionů eur.

Na převzetí správy se EU dohodla letos po vyhlášení samostatnosti Kosova. Zahájení činnosti EULEX bylo několikrát odloženo - nejprve kvůli nesouhlasu Srbska, později kvůli námitkám Kosova. Mise EULEX v očích Srbska potvrzuje nezávislost Kosova, a proto bude působit především v místech, kde žijí Albánci, zatímco na území obývaném Srby bude nadále fungovat mise UNMIK, připomněl ve Studiu 6 Matyáš Zrno z Občanského institutu. Kosovská vláda se ale obává, že souběžná činnost obou misí by mohla předznamenat odtržení území obývaných Srby od Kosova. Odpor Prištiny a velké části albánských obyvatel Kosova trvá, proti misi EU se v Prištině konalo už několik demonstrací kosovských Albánců.

Kosovo od vyhlášení nezávislosti letos v únoru uznala zhruba padesátka ze 192 členských států OSN, mezi nimi USA a většina zemí EU. Srbsko, podporované Ruskem, je proti nezávislosti a považuje Kosovo stále za svou jižní provincii. S misí EU v Kosovu Bělehrad souhlasil jen za podmínky, že bude mít neutrální status a že její fungování schválí Rada bezpečnosti OSN.

Demonstrace kosovských Albánců proti rozdělení Kosova
Zdroj: ČT24