V Jižní Koreji leckde odmítají rodiny s dětmi. Teď zvažují změnu kvůli nízké porodnosti

Horizont ČT24: V Jižní Koreji pokračuje debata o klesající porodnosti (zdroj: ČT24)

V Jižní Koreji pokračuje vyhrocená debata o klesající porodnosti. V dvaapadesátimilionové zemi je nejnižší na světě. Na jednu ženu připadá méně než jedno dítě. Hrozí tak stárnutí a vymírání populace. Úřady zvažují nejen podporu rodin s dětmi, ale také odstranění diskriminace – třeba v podobě takzvaných bezdětných zón na veřejných místech.

Na největší korejský ostrov Jeju míří každoročně davy turistů. S jednou významnou výjimkou, kterou tvoří rodiny s dětmi. Na většině restaurací visí cedulka: děti a zvířata nejsou vítána.

Množství takových podniků v poslední dekádě značně narostlo. Ostrov Jeju jich má zdaleka nejvíce. Odráží to klíčové proměny jihokorejské společnosti. Důraz na výkonnost, nárůst příjmů i nákladů, vysoká úroveň vzdělanosti i konkurence na pracovním trhu. A také posílení role a práv žen. To vše vyústilo v odkládání početí potomstva ve jménu kariéry, ale také požitkářství.

Zatímco si úspěšné Jihokorejky nechávají zmrazit vajíčka pro možnost porodu až v pozdějším produktivním věku, vláda investovala biliony wonů do opatření pro zvýšení porodnosti. Na chování mladé generace to nemělo žádný vliv.

Budování kariéry a užívání si života stlačilo před pěti lety porodnost pod jedno dítě na ženu. Křivka klesá dále a mladé rodiny narážejí na rostoucí odpor bezdětných vrstevníků.

Klesající porodnost a souboj bezdětných s mladými rodinami o veřejný prostor doplňuje ještě jeden fenomén. Po celé Jižní Koreji prudce narůstá obchod s domácími mazlíčky a jejich potřebami.