Útok Afghánce na dva Američany v Amsterdamu měl podle úřadů teroristický motiv

Páteční útok nožem na dva Američany na hlavním nádraží v Amsterdamu byl teroristicky motivován, uvedly v sobotu úřady. Podle nizozemské veřejnoprávní stanice NOS byl útočníkem Afghánec s povolením k pobytu vydaným v Německu. Oba zranění jsou podle policie ve vážném stavu, nejsou ale v ohrožení života.

„Z prvního vyjádření podezřelého vyplývá, že (útočník) měl teroristický motiv,“ uvedla amsterdamská radnice.

Útočníkem, kterého policisté na místě činu postřelili, byl podle vyšetřovatelů devatenáctiletý Afghánec. Veřejnoprávní stanice uvedla, že měl povolení k pobytu vydané v Německu. Nyní je v nemocnici, kde jej v sobotu vyslechla policie.

Ukázalo se také, že oba pobodaní jsou Američané. „Obě oběti byly američtí občané, kteří byli na návštěvě Nizozemska. Jsme v kontaktu s nimi i jejich rodinami,“ uvedl americký velvyslanec v Nizozemsku Pete Hoekstra. Zároveň poděkoval zasahujícím policistům i záchranářům za „nanejvýš efektivní a odvážný“ postup při zadržení útočníka a ošetření jeho obětí.

Uzavřené hlavní nádraží v Amsterdamu
Zdroj: Evert Elzinga/ČTK/ZUMA

Střelba vyvolala na nádraží paniku

Afghánec na dva Američany zaútočil nožem v pátek krátce po poledni v podchodu v západní části amsterdamského hlavního nádraží. Policie ho následně postřelila. Střelba vyvolala na nádraží, na kterém v tu dobu byly tisíce lidí, značnou paniku. Denně nádražím projde zhruba čtvrt milionu cestujících.

Německý list Die Welt upozornil, že afghánské radikální hnutí Taliban ve čtvrtek vyzvalo k útokům na nizozemské vojáky. Reagovalo tak na chystanou soutěž karikatur proroka Mohameda, kterou vyhlásil krajně pravicový nizozemský politik Geert Wilders. Předseda Strany pro svobodu mezitím soutěž, jejímž vyhlášením rozhořčil muslimy po celém světě, zrušil.