Útočný duel očima zpravodajů. Macron si zahrál na učitele, Le Penová se usmívala

Hanba, napsali někteří francouzští komentátoři poté, co se prezidentští kandidáti neustále očerňovali v poslední televizní debatě. „Bylo to 2,5 hodiny velmi ostrých osobních útoků, se kterými začala Marine Le Penová,“ podotkl zpravodaj ČT Petr Zavadil s tím, že Emmanuel Macron se ale později uklidnil, mluvil spatra a působil celkově více prezidentsky.

Pěstní zápas, píší Francouzi

Kvůli brutalitě a chaosu přirovnávají francouzští komentátoři středeční debatu prezidentských kandidátů nejčastěji k boxu. „Pěstní zápas z včerejšího večera lze stěží považovat za debatu,“ usoudil autor úvodníku v Le Figaru.

„Debata byla brutální a násilná od začátku až do konce,“ píše Le Monde na webu. „Ještě nikdy debata mezi dvěma koly nebyla tak ostrá,“ míní Le Parisien a dodává, že divák zůstal neuspokojen, pokud jde o programy uchazečů.

„O projektech Emmanuela Macrona se dá říci hodně, ale ne takto. Pálit z těžkých děl náhodně a stále stejnou koulí,“ poznamenává Libération, podle kterého kandidátka krajní pravice kvalitou svých argumentů hraje druhou ligu, svou slabost se ale snaží vynahradit agresivitou.

„Bezpochyby to byla jedna z nejbrutálnějších a nejzmatenějších televizních konfrontací,“ míní o „výměně ran v ringu“ Midi Libre. „Drsný boj“, ve kterém „nechyběly boxerské rukavice“, viděl i komentátor listu Républicain Lorrain.

„Le Penová šla Macronovi od začátku lidově řečeno po krku. Obvinila ho z toho, že je jen novou verzí nepopulárního prezidenta Hollandea, že je kandidátem bankéřů nebo islamistů, který se plazí před Angelou Merkelovou. Debatu vedla podobně jako své předvolební mítinky,“ prohlásil Zavadil.

Jejího rivala to zpočátku zaskočilo. „Docela dlouho na její hru přistupoval a vracel jí to podobným způsobem, po čase ale nabyl dojmu, že to není úplně důstojný způsob, jak vést debatu ve finále souboje o nejvyšší úřad v zemi. Snažil se být méně agresivní, klidnější a řekněme více pedagogický. Působil jako člověk, který lépe ovládá jednotlivá témata, díky tomu, že mluvil spatra, zatímco Le Penová přišla vybavená stohem složek,“ upozornil zpravodaj ČT.

Zajímavá chvíle byla, když Le Penová propagovala svůj ekonomický program, tak jí Macron začal vysvětlovat, že tak to nefunguje a možná ji až poučovat. Ona na to řekla, že s ní v žádném případě nemá hrát hru na učitele a žáka. To pobavilo média vzhledem k jeho rodinné historii, protože jeho manželka byla učitelkou na gymnáziu, kde studoval.
Kateřina Etrychová
redaktorka ČT

Silný moment měla kandidátka nacionalistické Národní fronty, když přišla řeč na bezpečnost, zejména boj proti terorismu. „Na svého soupeře dotírala palbou konkrétních otázek, na které neměl vždy odpověď. Opačně to pak bylo u otázky společné evropské měny, kdy se dostala zase do úzkých Le Penová, která nedokázala jasně vysvětlit, jak to myslí s neúplným vystoupením Francie z eurozóny,“ podotkl Zavadil.

Podle agentury Elabe pro televizi BFM byl Macron přesvědčivější pro 63 procent respondentů. Jeho projev se zamlouval více mimo jiné dvěma třetinám z těch dotázaných, kteří v prvním kole prezidentských voleb 23. dubna odevzdali hlas krajně levicovému kandidátovi Jean-Lucovi Mélenchonovi.

Z voličů konzervativce Francoise Fillona považovalo Macrona za přesvědčivějšího 58 procent oslovených, uvedla agentura Reuters.

Le Penová ignorovala jednu z hlavních zásad prezidentských debat před druhým kolem, což je zůstat v klidu a tvářit se prezidentsky. Místo toho slovně útočila na Macrona.
Henry Samuel
zpravodaj Telegraphu

Opačný program, odlišný styl

Oba kandidáti byli agresivnější než kdy dřív. Opět se ukázalo, že jsou jejich plány zcela opačné – Le Penová chce opustit EU a NATO, ekonomický protekcionismus a uzavřít hranice, Macron je proevropský, představuje politickou kontinuitu, ale zároveň je u něj touha otřást politickými elitami, píše zpravodajka CNN Melissa Bellová.

„Jejich představy o tom, jaká by Francie měla být, nemohly být odlišnější. Ani jejich styly,“ podotkla novinářka.

Le Penová podle ní zůstává populistkou, která mluví hlavně k jádru svých voličů a nevypadalo to, že by se snažila oslovit i ostatní voliče. Macron se snažil racionálně argumentovat a poukázat na to, že odpovědí na jednotlivé body z jejího programu je spíše Evropa a otevřenost než izolace. „Macron prokázal, že dokáže být ještě agresivnější než Le Penová,“ dodala Bellová.

Korespondent BBC Hugh Schofield píše o „napjaté a místy zapálené“ výměně názorů mezi oběma kandidáty. „Le Penová se zjevně rozhodla, že nejlepší taktikou bude zahájit na Macrona útok. Během debaty neustále vytahovala urážky a obvinění, že je součástí zdiskreditovaného současného řádu,“ poznamenal. 

„Její útoky ale neměly žádný význam, Macron znovu a znovu dokázal odhalit slabiny v jejích argumentech – zejména v ekonomice a o euru. Debata nezměnila nic na tom, že do nedělního hlasování jde z pozice jasného favorita,“ konstatoval zpravodaj BBC.

Le Penová podle něj změnila taktiku, když se během celé debaty usmívala či chichotala, podle Schofielda tak chtěla dát zřejmě najevo, že považuje odpovědi svého protivníka za zcela absurdní. Macron přesto zůstal klidný a spontánní – i když pro slovní útoky také nešel daleko, kupříkladu když Le Penovou nazval parazitem dosavadního systému.

Francouzi půjdou vybírat novou hlavu státu už v neděli. Macrona půjde volit dle posledních průzkumů kolem 59 až 60 procent lidí, zůstává tak jasným favoritem. Uškodit by mu ale mohla případná nízká volební účast.

Emmanuel Macron a Marine Le Penová
Zdroj: Visualcapitaist.com/ČT24