Urychlíme deportace, slíbila Merkelová po dopadení tuniského útočníka

Merkelová k dopadení berlínského útočníka (zdroj: ČT24)

Německá kancléřka řešila s tuniským prezidentem nutnost zrychlit deportace neúspěšných žadatelů o azyl. Angela Merkelová to řekla po dopadení tuniského imigranta, který v Berlíně zabil 12 lidí. Jedinou možnou odpovědí na nenávistný svět terorismu musí být hodnoty jako demokracie a právní stát, které podle ní vždy zvítězí.

Anis Amri vraždil v pondělí večer na vánočních trzích v Berlíně. Do lidí najížděl kamionem. Mezi oběťmi je i jedna Češka. V Německu žádal tuniský imigrant neúspěšně o azyl.

„Tento rok jsme pokročili v klíčové otázce deportace tuniských občanů, kteří nemají právo zůstat v Německu. Sdělila jsem tuniskému prezidentovi, že musíme významně urychlit deportační proces a zvýšit počet lidí, které posíláme zpět,“ konstatovala Merkelová.

Její vláda zavede potřebná opatření, která rychle zajistí bezpečnost občanů, slíbila kancléřka. Příslušné ministry už pověřila analýzou toho, zda je potřeba změnit zákony. „Tam, kde bude vidět nutnost politických nebo zákonných změn, přijmeme ve vládě rychle nutná opatření,“ podotkla Merkelová.

Kancléřka poděkovala italské policii, justici a dalším úřadům, které se na zneškodnění Amriho u Milána podílely, a ocenila i spolupráci s dalšími státy. „Vím, že nespočinou, dokud nezjistí, kdo věděl o Amriho činu, kdo ho třeba podporoval nebo kryl,“ poznamenala na adresu německých vyšetřovatelů.

Německou společnost vyzvala k bdělosti. „Může se nám na konci tohoto týdne ulevit, že jedno akutní nebezpečí pominulo. Nebezpečí terorismu jako takového ale trvá dál,“ přiznala kancléřka.

„Naše demokracie, náš právní stát, naše hodnoty, naše lidskost jsou alternativou vůči nenávistí naplněnému světu terorismu a budou silnější než terorismus,“ dodala na závěr projevu.

Šonka: Neúspěšné žadatele o azyl jejich země původu nechtějí (zdroj: ČT24)

Případ odhalil chyby v německém bezpečnostním aparátu

Němečtí politici si mohou po dopadení Amriho vydechnout, i když se muž dokázal během pár dnů dostat z Německa do Itálie.

„Německo neuzavřelo hranice, takže využil schengenského prostoru. Pro bezpečnostní experty není jeho zabití dobrá zpráva, protože nebude moci vypovídat o osobách, které mu případně nějak vypomáhaly. Celkově je to ale dobrá zpráva, která přinesla do společnosti určitou úlevu,“ konstatoval expert na Německo Tomáš Nigrin.

Nemyslím si, že by šlo o selhání (německých bezpečnostních sil). Schengenský prostor je bezbariérový. Není tu místo, kde by měl být odchycen. Nepoznali ho na nádraží, kde si kupoval lístek nebo si ho koupil přes internet. Bylo to celé o náhodě. Optimálním řešením by bylo obnovení kontrol na hranicích.
Jan Schneider
bezpečnostní analytik

Podle něj je dobře, že se začalo v Německu mluvit o chybách v bezpečnostním aparátu. Problémové byly třeba razie, které proběhly později, než měly kvůli různým byrokratickým chybám. „Německý aparát je velice důkladný, i on je přetížen, je tam bariéra i co se týče přepisu složitých jmen cizinců. Je co zlepšovat,“ dodal Nigrin.

Němečtí vyšetřovatelé po útoku zadrželi Pákistánce, kterého posléze museli propustit pro nedostatek důkazů. „Nekriticky přijali svědectví jednoho svědka, který tvrdil, že viděl z kamionu vyskakovat cizince, který pak prchal z místa tragédie. Vyložil si to tak, že viděl pachatele a policie se asi v té rychlosti soustředila na tu jednu stopu. Ztratila tak čas, který mohl sehrát úlohu v (Amriho) úniku. Tím, že jim unikl ozbrojený pachatel, způsobili situaci obecného ohrožení,“ poznamenal bezpečnostní analytik Jan Schneider.