Ukrajinský parlament schválil rozsáhlé personální změny. Premiérem se stal Hončaruk

Události: Horančuk ukrajinským premiérem (zdroj: ČT24)

Ukrajinský parlament odsouhlasil složení nové vlády. Novým premiérem se stal pětatřicetiletý právník Oleksij Hončaruk. Dosavadního zástupce šéfa prezidentské kanceláře navrhl na předsedu nové vlády prezident Volodymyr Zelenskyj během prvního zasedání nového parlamentu, v němž má jeho strana Sluha lidu většinu. Zákonodárci také zvolili předsedu Sluhy lidu Dmytra Razumkova do čela sněmovny.

„Hončaruk bude premiérem,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina vyjádření poslance Andrije Heruse ze strany Sluha lidu. Novinářům řekl, že se politik těší podpoře většiny zákonodárců.

Na návrh Zelenského se novým ministrem zahraničí stal dosavadní ukrajinský velvyslanec u Severoatlantické aliance Vadym Prystajko a ministrem obrany někdejší manažer Andrij Zahorodňuk. Ten se podle tisku jako dobrovolník přihlásil do ukrajinské armády a pak vedl na ministerstvu obrany projekt reforem.

Novým šéfem tajné služby parlament jmenoval Ivana Bakanova, někdejšího Zelenského partnera v hereckém podnikání.

Kontroverzní Avakov ve vládě nakonec zůstane

Největší rozruch panoval kolem dosavadního kontroverzního ministra vnitra Arsena Avakova. Toho Zelenskyj navrhl do nové vlády i přesto, že některé nevládní organizace prezidenta vyzvaly, aby v zájmu boje proti korupci setrvání Avakova v kabinetu nepřipustil. Ministrovi vyčítají fiasko policejní reformy či neobjasnění vražd novinářů. Sněm však prezidentovu nominaci stvrdil a Avakov tak post ministra vnitra obsadí ve čtvrté vládě v řadě.

Generální prokurátor Jurij Lucenko, považovaný za člověka předchozího prezidenta Petra Porošenka, podal demisi. Stalo se tak podle listu Ukrajinska pravda dříve, než Lucenka mohli odvolat členové nového parlamentu. Očekává se, že poslanci podpoří do této funkce Ruslana Rjabošapku, dalšího ze spolupracovníků nového prezidenta Zelenského. 

Zákonodárci podle deníku slibují setrvat v parlamentu tak dlouho, dokud všechna personální rozhodnutí o nové vládě, generálním prokurátorovi či šéfovi tajné služby neschválí.

Mladý právník Hončaruk

Premiéra na Ukrajině poslanci volí z kandidátů navržených prezidentem a parlament také na prezidentův návrh jmenuje ministry obrany a zahraničí, jakož i šéfa tajné služby. Kandidáty na ostatní ministerská křesla navrhuje premiér.

„Jsem prostý občan Ukrajiny,“ představil se před pěti lety demonstrantům Euromajdanu Hončaruk. Vystudovaný právník tehdy aktivistům pomáhal v kontaktu s úřady, píše web listu Ukrajinska pravda. Předtím se zabýval právními otázkami bankrotů a ochranou práv investorů.

„Zastupoval velké firmy. Jeho kolegové říkají, že vždy dobře naslouchá, pak se poradí a teprve pak nabídne východisko,“ popsala Hončaruka redaktorka Rádia svobodná Evropa Oksana Pelenská.

Oleksije Hončaruka popisuje redaktorka Rádia Svobodná Evropa Oksana Pelenská (zdroj: ČT24)

V roce 2014 vedl do parlamentních voleb stranu Síla lidí, která však získala jen 0,1 procenta hlasů. Brzy se však do politického života dostal jako spolupracovník ministra životního prostředí Ihora Ševčenka.

Toho po jeho skandálu spojeném s jedním z ukrajinských oligarchů opustil a postavil se do čela analytického centra BRDO, které založil tehdejší ministr ekonomického rozvoje a dnešní blízký spolupracovník Zelenského Ajvaras Abromavičius.

V roce 2018 založil pravicově liberální hnutí Lidé jsou důležití. S ním už však nestihl kandidovat v letošních volbách. Začal působit v týmu Zelenského, kde si časem získal vliv. Podle Ukrajinské pravdy protlačil na kandidátku několik svých kolegů z BRDO. Po květnových volbách se stal vicekancléřem nového prezidenta.