Ukrajinská armáda přijímá vojáky z Kolumbie zvyklé bojovat s drogovými kartely a povstalci

Ukrajina rozšiřuje systém umožňující lidem z celého světa připojit se k armádě. Přijímá i profesionální vojáky z Kolumbie. Ti posilují řady dobrovolníků, kteří reagovali na výzvu prezidenta Volodymyra Zelenského zapojit se do války jeho národa s Ruskem, napsala agentura AP.

Kolumbijská armáda bojuje desetiletí s drogovými kartely a povstaleckými gerilami, což z jejích vojáků činí jedny z nejzkušenějších na světě. S čtvrt milionem vojáků má Kolumbie druhou největší armádu v Latinské Americe po Brazílii. Každý rok ji opouští víc než deset tisíc lidí. Stovky z nich teď míří bojovat na Ukrajinu, kde mnozí berou i čtyřikrát více než v Kolumbii zkušení poddůstojníci.

„Kolumbie má velkou armádu s velmi dobře trénovanými vojáky, ale jejich platy nejsou tak velké ve srovnání s armádami v jiných zemích,“ řekl Andrés Macías z univerzity v Bogotě.

Zpočátku pracovali Kolumbijci pro americkou armádu

Kolumbijští vojáci po odchodu do výsluhy začali mířit na počátku nového tisíciletí do zahraničí, aby pracovali pro americkou armádu, například jako ochranka ropných vrtů v Iráku. Vysloužilí členové kolumbijské armády byli také najímání k výcviku bojovníků ve Spojených arabských emirátech, kteří se pak zapojili do války v Jemenu proti povstalcům hútíům, podporovaným Íránem.

Role Kolumbie jako náborového místa pro světové „bezpečnostní odvětví“ má také své temnější stránky. Dva kolumbijští žoldnéři byli zabiti a osmnáct bylo zatčeno v souvislosti s atentátem na haitského prezidenta Jovenela Moïseho v roce 2021.

Motivace je finanční

Héctor Bernal, bývalý vojenský zdravotník, který vede středisko taktické medicíny u Bogoty, řekl, že v posledních osmi měsících zaučoval více než dvacet Kolumbijců, kteří se chystali jít bojovat na Ukrajinu. „Jsou jako latinskoameričtí migranti, kteří se vydávají do Spojených států hledat lepší budoucnost,“ míní Bernal. „Nejsou to dobrovolníci, kteří chtějí bojovat za nějaký národ, jejich motivace je finanční,“ dodal.

Zatímco generálové v Kolumbii mají plat včetně bonusů a prémií kolem šesti tisíc dolarů měsíčně, stejně jako ministři, řadoví vojáci mají mnohem méně. Desátníci v Kolumbii dostávají základní plat kolem čtyř set dolarů měsíčně, zatímco zkušení seržanti si mohou vydělat až devět set dolarů. Kolumbijská minimální měsíční mzda je nyní tři sta třicet dolarů.

Na Ukrajině má každý příslušník ozbrojených sil bez ohledu na státní občanství nárok na měsíční plat až tři tisíce tři sta dolarů podle hodnosti a typu služby. Pokud jsou zraněni, mají nárok na až 28 600 dolarů, podle závažnosti zranění. Když padnou v boji, jejich rodinám náleží odškodné 400 tisíc dolarů.

Profil bojovníků se změnil

V patové situaci na bojišti s Ruskem Ukrajina rozšiřuje systém umožňující lidem z celého světa připojit se k armádě, řekl Oleksandr Šahuri z oddělení pro koordinaci cizinců v ozbrojených silách. Na začátku roku 2022 úřady uvedly, že na Ukrajině bylo dvacet tisíc lidí z dvaapadesáti zemí. Nyní, v souladu s utajením vojenských údajů, úřady neuvádí, kolik cizinců je na bojišti.

Profil bojovníků se ale změnil. „První vlny dobrovolníků pocházely většinou z postsovětských nebo anglicky mluvících zemí. Znalost ruštiny či angličtiny jim usnadnila integraci do ukrajinské armády,“ řekl Šahuri. Loni armáda vytvořila síť španělsky mluvících náborářů, instruktorů a nižších operačních důstojníků, dodal.