Udalcov opustil kriminál a bude pokračovat v protestech

Moskva - Moskevské vězení opustil po deseti dnech vůdce ruské radikální skupiny Levá Fronta Sergej Udalcov, kterého média označují za nejčastěji vězněného opozičního aktivistu. Udalcov byl zadržen 4. prosince při nepovolené demonstraci v Moskvě a k trestu - v pořadí čtrnáctému v loňském roce - nastoupil o tři týdny později. Hned po propuštění se nechal slyšet, že chystá další demonstrace.

Čtyřiatřicetiletý Udalcov byl odsouzen za to, že nenastoupil trest vězení, který mu byl uložen v říjnu. Proti údajné justiční šikaně vyhlásil hladovku. Z vězení podle svědků vyšel ve zuboženém stavu.

Opoziční aktivista Sergej Udalcov:

Heslo „Rusko bez Putina“ je dobré heslo, ale problém nepředstavuje jen Putin. Problémem je celý systém, který je prohnilý.

Moje zatčení bylo nezákonné. Teď je mi ještě jasnější, že musíme být jednotní v úsilí o radikální sociální reformy a odstranění těch lhářů a zlodějů, kteří jsou u moci a ničí naši zemi.

Ti, kteří jsou u moci, teď vyčkávají. Doufají, že protesty utichnou, ale já si to nemyslím. Společnost se konečně probouzí a už nebude tolerovat neoprávněné ponižování.

Udalcovova vězeňská anabáze se v prosinci stala jedním z impulsů rozsáhlých demonstrací, které Rusko nepamatuje od rozpadu SSSR. Protesty vyvrcholily 24. prosince, kdy se v Moskvě sešlo kolem 120 000 lidí nespokojených s vládou kremelského tandemu - premiéra Vladimira Putina a prezidenta Dmitrije Medvěděva.

Opozičník Udalcov opustil vězení (zdroj: ČT24)

K odporu proti politice Kremlu vyzval šéf Levé Fronty své stoupence i nyní. „Vyzývám všechny, aby v boji nepolevili,“ řekl asi stovce lidí, kteří ho očekávali před vězeňskou budovou. „Připravíme nové akce pokojného občanského protestu. Jedna z nich se uskuteční 4. února, další budou následovat,“ řekl Udalcov.

Masový odpor občanů proti stylu vlády Putina a Medvěděva vynesl do popředí různorodé politické skupiny, jejichž program je často protichůdný. Kromě Udalcovovy revoluční levice se do demonstrací zapojili představitelé liberálně, ekologicky či pravicově orientovaných organizací, ale i komunisté a krajní nacionalisté.