Učitelé v Los Angeles vyšli kvůli přeplněným třídám do ulic. Stávka se dotýká 600 tisíc studentů

Na 32 tisíc učitelů v Los Angeles vyšlo do ulic (zdroj: ČT24)

Na 32 tisíc učitelů v Los Angeles od pondělí stávkuje. Protesty se dotkly 600 tisíc studentů. Úřady jim sice zajistily náhradní výuku a dozor, výpadek se ale podařilo pokrýt sotva z desetiny. Někteří rodiče se bojí děti do škol v provizorním režimu posílat. Pedagogové nevyšli do ulic primárně kvůli platům, ale kvůli přeplněným třídám.

„Chceme plně personálně zajištěné školy. To znamená knihovníky, pečovatelky, sociální pracovníky, psychology… Máme až 50 žáků na třídu, to je neakceptovatelné,“ říká Andrea Cohenová, která už 24 let učí na střední škole Johna Marshalla. Velká debata se ovšem vede kolem toho, jak takové změny financovat.

Školy jsou otevřené, někteří rodiče ale děti nechávají doma

Navzdory stávce výuka ve všech školách pokračuje. Stávkující pedagogy nahradilo 400 zastupujících učitelů a udržet výuku pro 600 tisíc studentů pomáhají další dva tisíce lidí.

Rodiče ale přesto zvažují, jestli děti do školy poslat. Řada z nich je znepokojená tím, že 32 tisíc chybějících učitelů zastupuje jen zlomek náhradních lektorů. Někteří proto děti nechávají doma. V současné situaci jim to připadá bezpečnější. S dotazy se mohou obrátit na speciálně zřízenou informační linku.

„Myslím, že většina rodičů souhlasí s požadavky učitelů. Také chceme menší třídy a aby byli učitelé adekvátně ohodnoceni, ale nesouhlasím s formou, jakou se toho momentálně snaží dosáhnout,“ uvedla jedna z matek.

Úřady losangeleskému svazu učitelů, který protesty organizuje, nabídly mimo jiné omezení počtu žáků na třídu na 35 až 39 nebo šestiprocentní zvýšení platů. Předseda svazu Alex Caputo-Pearl však uvedl, že nabídka je „žalostně nedostatečná“. Jak dlouho protesty potrvají, tak zatím není jasné.

Stávka učitelů v LA
Zdroj: Mike Blake/Reuters