Trumpova dohoda s Talibanem se otřásá v základech. USA v odvetě poprvé útočily na radikály

Americké síly poprvé od víkendového podpisu klíčové mírové dohody v Dauhá zaútočily ze vzduchu na bojovníky Talibanu na jihu Afghánistánu. Podle USA šlo o reakci na útoky na afghánské síly, při kterých zemřelo nejméně dvacet vojáků a policistů. Zástupci Spojených států vyzvali Taliban, aby podobné útoky ukončil.

„Spojené státy podnikly v Hílmandu letecký útok proti bojovníkům Talibanu, kteří aktivně útočili na afghánské bezpečnostní síly. Byl to obranný úder, aby přerušil útok,“ uvedl mluvčí amerických sil v Afghánistánu plukovník Sonny Leggett.

„Zavázali jsme se k míru, ale neseme odpovědnost za obranu našich afghánských partnerů,“ dodal. Taliban by podle něj měl přerušit „nepotřebné útoky“ a plnit své závazky z dohody.

Radikálové totiž v noci zabili nejméně dvě desítky afghánských vojáků a policistů při útocích v provinciích Kundúz na severu a Uruzgán na jihu země.

„Ozbrojenci Talibanu zaútočili přinejmenším na tři předsunutá stanoviště armády v Kundúzu a zabili nejméně deset vojáků a čtyři policisty,“ citovala agentura AFP místního poslance. Mluvčí guvernéra jihoafghánské provincie Uruzgán pak potvrdil zabití šesti policistů, dalších sedm utrpělo zranění. 

Problémová bude třeba výměna zajatců

Agrese následovala jen několik hodin po telefonickém rozhovoru amerického prezidenta Donalda Trumpa s politickým vůdcem povstalců. Trump přitom označil hovor za „dlouhý“ a „dobrý“. „Mé vztahy s mullou jsou velmi dobré. Chtějí ukončit násilí,“ uvedl prezident.

Znepřehledňuje se tak situace po víkendovém jednání, kdy Taliban v sobotu v katarském Dauhá podepsal dohodu s USA. V ní se Spojené státy zavázaly, že do čtrnácti měsíců ze země stáhnou všechny své vojáky a že odejdou i vojáci ostatních zemí NATO včetně Česka, které v Afghánistánu rovněž působí.

Taliban na oplátku slíbil, že nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence. V pondělí ale oznámil, že obnoví útoky proti afghánským bezpečnostním silám – a od té doby provedl už desítky ataků.

Potvrzují se tak slova analytiků, podle nichž mohou pod Hindukúšem cestu k míru ohrozit vnitropolitické spory či neochota všech příslušníků Talibanu příměří dodržovat. Komplikaci představuje také odmítnutí afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního splnit jeden z hlavních bodů dohody z Dauhá: propustit na svobodu až pět tisíc zajatců z Talibanu výměnou za tisícovku zajatých vojáků a policistů.