Trump se ve čtvrtek vydá úřadům v Georgii. „Pojedu do Atlanty a budu zatčen,“ napsal

Americký exprezident Donald Trump se ve čtvrtek vydá úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění kvůli snaze zvrátit svou porážku v prezidentských volbách z roku 2020. Zprávu televize CNN, podle níž se sledovaná událost uskuteční ve vězení v okrese Fulton County, potvrdil v prohlášení na své sociální síti Truth Social. Vedle bývalého šéfa Bílého domu se ve věznici v Atlantě začali hlásit lidé obvinění společně s Trumpem ve stejné kauze.

„Ve čtvrtek pojedu do Atlanty v Georgii, kde budu ZATČEN,“ napsal Trump, podle něhož je obvinění politicky motivované s cílem zabránit jeho zvolení prezidentem ve volbách v příštím roce. Aby mohl být sedmasedmdesátiletý politik stíhán na svobodě, bude muset zaplatit kauci ve výši 200 tisíc dolarů (4,4 milionu korun).

Prokurátorka Fani Willisová chce, aby proces s Trumpem začal 4. března 2024. Exprezidenta a osmnáct jeho spojenců viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit Trumpovu volební porážku v roce 2020. Obvinění v Georgii zmiňuje celkem jedenačtyřicet případů protizákonného jednání, přičemž Trumpa se týká třináct bodů.

Trump, který čelí také obvinění v trojici dalších případů, prokurátorku už dříve označil za zkorumpovanou.

Že by byl Trump ve čtvrtek zatčen, jak píše na Truth Social, je podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka nepravděpodobné. „Myslím si, že to bude probíhat jako předchozí předvedení před soud. Přijede, bude identifikován, dostane příležitost se vyjádřit a následně bude propuštěn, mluví se o kauci,“ řekl ve vysílání ČT24.

Trumpovi spojenci se vydávají úřadům

Do atlantské věznice se dostavil exprezidentův někdejší právní poradce John Eastman. Ten patří mezi prominentní obviněné kvůli své roli v událostech 6. ledna 2021, kdy dav Trumpových stoupenců vtrhl do washingtonského Kapitolu. Eastman v té době působil jako poradce končícího prezidenta a poskytl jakýsi návod pro odmítnutí výsledků z některých států při ceremoniálním sčítání volitelských hlasů v Kongresu. Zároveň prosazoval plán s „alternativními“ voliteli, píše agentura AP.

Právník původem z Nebrasky v úterý ve věznici v Atlantě strávil asi devadesát minut, uvedla reportérka televize MSNBC, která byla na místě. Eastman novinářům při odchodu řekl, že je stále přesvědčený, že Trumpovi bylo v posledních volbách „ukradeno“ vítězství, jakkoli se ani po téměř třech letech žádné důkazy o rozsáhlých podvodech s hlasy neobjevily.

V prohlášení předtím Eastman uvedl, že obžaloba, které společně s dalšími čelí, nikdy neměla být vznesena. Podle něj stíhá právníky za „horlivé vystupování v zájmu jejich klientů“.

Ještě před ním se podle listu The Atlanta Journal-Constitution úřadům vydal někdejší úředník Scott Hall, který byl podle prokuratury na začátku roku 2021 zapojen do nelegální manipulace s volebními přístroji v jistém okrese Georgie.

Soud předtím začal pro obviněné stanovovat různě vysoké kauce, například u Eastmana se jednalo o 100 tisíc dolarů (přes 2,2 milionu korun). Podle deníku The New York Times nicméně dotyčným pro okamžité propuštění stačí složit desetinu dané částky.

Čas mají do pátečního poledne

Okresní prokurátorka Fani Willisová dala devatenácti lidem čas do pátečního poledne, aby se dobrovolně vzdali úřadům.

Stanovování kaucí pokračovalo i v úterý, když například soudce oznámil částku 100 tisíc dolarů v případě bývalé Trumpovy právničky Jenny Ellisové. Jen desetinu toho požaduje soud po Shawnu Stillovi, což je člen státního senátu Georgie, který byl jedním ze šestnácti republikánů, kdo se v roce 2020 vydávali za volitele a prohlásili Trumpa za vítěze voleb.

Mezi obviněnými jsou také exstarosta New Yorku a bývalý Trumpův právník Rudy Giuliani a někdejší personální šéf Bílého domu Mark Meadows. Meadows a další obvinění nyní požadují, aby byl proces přesunut k federálnímu soudu. AP podotýká, že právní manévry, jako je tento, by mohly zkomplikovat konání hlavního líčení příští rok v březnu, což je termín požadovaný Willisovou.

Meadows a někdejší činitel ministerstva spravedlnosti Jeffrey Clark zároveň žádají, aby soud zakázal jejich zatčení, dokud nebude uvedená otázka urovnána. V Meadowsově případě je soudní jednání v této věci naplánováno na pondělí. Někdejší Trumpův poradce podobně jako Clark argumentuje, že obvinění vznesená proti němu pramení z jeho práce ve federální vládě a neměla by se tak odehrávat na státní úrovni.

Willisová předtím jeho právníkům vzkázala, že mu lhůtu pro vydání se úřadům neprodlouží, protože poskytnutá doba byla „ohromnou laskavostí“. „V pátek ve 12:30 zadám do systému zatykače,“ uvedla.

V Georgii ve volbách před třemi lety Trump prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem o necelých 12 tisíc hlasů. Porážku nikdy neuznal a Georgia byla jedním ze států, kde tlačil na místní činitele, aby do potvrzování výsledků zasáhli.