Trump nejspíš podpoří dohodu o hranicích, píše CNN. Vyhnul by se tím další rozpočtové krizi

Americký prezident Donald Trump hodlá potvrdit dohodu o ochraně hranic, kterou dojednali demokraté a republikáni v Kongresu. Oznámila to ve středu televize CNN s odvoláním na osoby, které s prezidentem hovořily. Trump se podle nich chce vyhnout další krizi kolem financování vlády, jehož zablokováním hrozil. Stejné informace také sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zdroj, který ale upozornil, že Trump nakonec ještě může změnit názor. Sám prezident pak novinářům řekl, že se o podpisu rozhodne, až bude mít návrh na stole.

„Nechci další platební neschopnost (federálních úřadů), byla by to hrozná věc,“ řekl Trump. Dodal, že úřady bez peněz na provoz si již podruhé během této zimy nepřeje, zároveň ale upozornil, že se rozhodne, zda návrh podepíše, až ho uvidí. Uvedl rovněž, že v návrhu bude se svým týmem bedlivě hledat skryté kličky.

Prezident dlouhodobě žádá, aby mu zákonodárci schválili uvolnění 5,7 miliardy dolarů (130 miliard korun) na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na jižní hranici s Mexikem. Před loňskými Vánocemi zablokoval financování části federální vlády, aby si souhlas Kongresu vynutil. Přestože nakonec ustoupil a peníze pro ministerstva a vládní agentury po 35 dnech uvolnil i bez požadovaných financí, vyhlásil další ultimátum s požadavkem na dohodu do tohoto pátku.

Republikánští a demokratičtí zastupitelé v noci na úterý dospěli k dohodě, která částečně požadavkům prezidenta ustupuje, nicméně slib na uvolnění 5,7 miliardy dolarů na stavbu zdi neobsahuje. Trump v první reakci prohlásil, že s návrhem není spokojen, protože mu dává na ostrahu hranic jen 1,4 miliardy dolarů.

„Nemohu říci, že jsem nadšený,“ řekl novinářům v Bílém domě. Připustil, že dohodu může vetovat, novou rozpočtovou krizi vlády ale vyloučil. 

O návrhu by se mohlo hlasovat ve čtvrtek

Podle CNN se Trump nakonec rozhodl smlouvu dojednanou republikány a demokraty podepsat. O návrhu příslušného zákona bude podle vysoce postaveného demokratického kongresmana Hakeema Jeffriese hlasovat Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek.

„Očekáváme, že sněmovna bude o tomto návrhu hlasovat zítra odpoledne či později,“ uvedl Jeffries. Ten s novináři hovořil poté, co s ostatními demokraty o této záležitosti jednal na uzavřeném setkání. Dodal, že předpokládá pro návrh rozsáhlou podporu. 

Pak by se měl k dohodě vyslovit Senát a procedura skončí podpisem prezidenta. Ultimátum, kterým původně Trump hrozil, vyprší v pátek o půlnoci místního času (v sobotu nad ránem SEČ).

Agentura Reuters ve středu varovala, že schválení dohody není v žádné z komor Kongresu ani zdaleka jisté. Zleva na návrh útočí radikální křídlo demokratů, zprava konzervativní republikáni. Sám Trump v noci na středu na Twitteru napsal, že zeď postaví i bez kongresových peněz. „Bez ohledu na peníze na zeď stavba průběžně pokračuje!“ uvedl prezident.

CNN nevylučuje, že pokud návrh Kongresem neprojde, Bílý dům si peníze může opatřit buď exekutivním příkazem prezidenta, nebo vyhlášením stavu nouze.