Trpěla v pracovním táboře, nyní míří do politiky. Británie možná bude mít první severokorejskou zastupitelku

Horizont: Británie možná bude mít první političku severokorejského původu (zdroj: ČT24)

Šestnáct let poté, co byla na pokraji smrti v severokorejském pracovním táboře, má Či Hjun Paková šanci vstoupit do dějin britské politiky. Kandiduje totiž do městského zastupitelstva ve městě Bury, a kdyby uspěla, stala by se první britskou političkou severokorejského původu. Dvaapadesátiletá žena říká, že chce splatit dluh nové vlasti.

Či Hjun Paková kandiduje za Konzervativní stranu a šest týdnů před komunálními volbami po severoanglickém Bury roznáší letáky. Že je cizinka, místní vědí. Její spletitou životní cestu zná ale málokdo.

Vyrostla v severní Koreji, a když se jí podařilo v roce 1998 uprchnout, převaděči ji i jejího bratra prodali do čínského otroctví. Bratra už nikdy neviděla. „Prodali mě jednomu Číňanovi. Ti v nás viděli jen dělníky a otroky,“ vylíčila. 

Či Hjun Paková podle svých slov dokonce uvažovala o sebevraždě, pak ale zjistila, že je těhotná. Porod syna utajila. „Držela jsem ho a plakala, byla jsem tak šťastná, protože jsem najednou měla rodinu,“ uvedla. 

Po pěti letech ilegálního pobytu ji čínská policie dopadla. Žena skončila v severokorejském táboře nucených prací, kde po zranění nohy vážně onemocněla. „Moje dítě zůstalo samotné v Číně, mě poslali zpět do Severní Koreje. Tehdy nebe zčernalo, srdce mi pukalo,“ vzpomíná.

Za pár let Či Hjun Paková znovu prchla, i když se musela vydat na milost převaděčům. „Neměla jsem žádné peníze a byla jsem v hrozném stavu. Když jsem našla synka, byla jsem v šoku. Jeho čínští příbuzní se o mé dítě vůbec nestarali,“ uvedla.

Třináct let v Británii

Následovalo další utrpení i útěk. Při přechodu do Mongolska ji a syna v poušti zachránil její současný manžel. Po mnoha peripetiích získali díky OSN azyl ve Velké Británii. Je to už třináct let. „Nikdy předtím jsem neslyšela, že existuje OSN nebo Británie,“ tvrdí.

Začátky tak byly bez znalosti jazyka těžké, ale Či Hjun Paková Brity chválí. Jejich laskavost oplácí, jak může. „Když loni začal covid, tato paní a její manžel házeli lidem do schránek zadarmo roušky, “ uvedl například Robert Clark, který bydlí v Bury.  

Na dotaz, proč si vybrala Konzervativní stranu, kterou kvůli přístupu k uprchlíkům organizace jako Amnesty International kritizují, Či Hjun Paková říká, že oceňuje důraz kladený na rodinné hodnoty a svobodu jednotlivce. Konzervativci jí prý ani nijak nebrání, aby pomáhala jiným azylantům zvládnout začátky v neznámé svobodné zemi.