Tropická bouře Fay se přehnala přes Kubu a míří na Floridu

Miami - Kubánské úřady odvolaly pohotovost vyhlášenou kvůli tropické bouři Fay. Ta nyní směřuje k Floridě, podle meteorologů se může změnit v hurikán. Přes víkend si v karibské oblasti vyžádala 57 životů.

Bouře bičovala prudkými vichry a silnými lijáky jihozápadní pobřeží Kuby. Kubánské úřady evakuovaly asi 10 tisíc lidí z několika desítek obcí v záplavových oblastech. Americké Národní centrum pro hurikány ve floridském Miami sdělilo, že bouři doprovázejí větry o rychlosti 80 kilometrů v hodině. Podle kubánských meteorologů však rychlost vichrů naměřená na Cabo Cruz na jihovýchodním pobřeží stoupla až na 110 kilometrů za hodinu.

Oko šesté tropické bouře letošní sezony v Atlantiku se přes teplé vody Karibského moře přesunovalo rychlostí kolem 24 kilometrů v hodině. V 11:00 našeho času byl střed bouře nad centrální Kubou. Jihovýchodní část Floridy by měla bouře dosáhnout dnes v noci.

Fay zabíjela na Haiti, Jamajce a v Dominikánské republice

Na Haiti a v Dominikánské republice si bouře vyžádala nejmíň pět lidských životů. Dva lidé zahynuli na Jamajce, když uvízli v autě v povodních. Dalších padesát lidí zemřelo, když se při brodění řekou Glace ve městě Bomont na jihozápadě Haiti převrátil autobus. Voda v řece, vzedmutá po průletu bouře Fay, strhla oběti prudkým proudem. Zachránit se podařilo přibližně dvěma desítkám lidí, kteří se dokázali vyšplhat na střechu potopeného vozidla. Mezi zachráněnými je i několik žen a dětí. Podle bomontského starosty bylo ve vozidle kolem osmdesáti osob. Vozidlo mířilo do města Jeremie v provincii Grand-Anse.

Bouře míří na Floridu

Fay v podobě hurikánu naopak očekávají na floridských ostrovech Keys v noci na úterý. V pohotovosti jsou úřady nejen na těchto ostrovech, ale i na západním pobřeží poloostrova.

Turisté už začali z Floridy hromadně odjíždět, zatímco místní lidé pokyn k evakuaci dosud nedostali. Jsou pro ně však připravena čtyři evakuační střediska. Z pobřežních ropných plošin evakuovala společnost Shell také asi čtyři sta pracovníků, k podobnému kroku se chystají i další společnosti. Pohotovost vyhlásily rovněž Kajmanské ostrovy a Jamajka jižně od Kuby.

  • Tropická bouře Fay autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/366/36550.jpg
  • Tropická bouře Fay míří na Floridu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/366/36551.jpg
  • Tropická bouře Fay nad Kubou autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/367/36610.jpg