Tání ledovců ve Švýcarsku nabírá na obrátkách. Za dva roky se zmenšily o desetinu

Události: Švýcarské ledovce rychle mizí (zdroj: ČT24)

Švýcarské ledovce tají stále rychleji. Za poslední dva roky se podle Švýcarské akademie přírodních věd zmenšily o celou desetinu. Letošní čtyřprocentní úbytek je druhý nejhorší v dějinách měření. Proces tání probíhá od šedesátých let minulého století. Nejvíc ledu ubylo loni, a to šest procent.

Tým švýcarských glaciologů Matthiase Husse musí často vystoupat s nelehkým vybavením do výšky přes tři tisíce metrů. Po loňském rekordním úbytku ledovců je ani letos u měřicích stanic nečekaly radostné výsledky.

„Letos ledovce ve Švýcarsku přišly o čtyři procenta ze zbývajícího objemu. Minulý rok to bylo šest procent,“ upozorňuje Huss.

Malé ledovce mizí

Za poslední dva roky přišly švýcarské Alpy o celou desetinu ledovců. Stejné množství přitom odtálo v minulém století během dlouhých třiceti let.

„Mizí malé ledovce, mizí trpasličí ledovce. Krajina ve vysokých horách se mění neuvěřitelnou rychlostí,“ uvedl glaciolog Mauro Fischer z Univerzity v Bernu. „V oblastech, kde byl po desetiletí i století sníh a led, jsou jen černé svahy,“ doplňuje Huss.

Ubývá i ledovec Plaine Morte ve výšce 2750 metrů nad mořem. Zatímco na začátku června bylo kolem měřicí tyče sněhu ještě dost, v půli července už nezbylo téměř nic. Tání v létě není nic výjimečného, jenže letos byly teploty nadprůměrné a sněhu, který ledovce chrání, napadlo málo. „Ledovce jsou vyslanci klimatických změn. Dávají velmi jasně najevo, co se děje, protože reagují velmi citlivě na oteplování,“ konstatoval Huss.

Stejně před očima mizí ledovce i v sousedních zemích. Trend rychlého tání bude podle vědců pokračovat. Nezbývá než se připravit, že jednou i vrcholky Alp zřejmě budou bez sněhu.