Švédky přijdou o převahu

Stockholm - Švédským populačním statistikám po staletí dominovaly ženy, nyní je ale jejich početní převaha u konce. V roce 2015 o ni totiž přijdou. Ačkoli se rodí více chlapců než dívek, kombinace válek, těžké práce a nezdravého životního stylu dosud způsobovala, že muži umírali mladší. Díky tomu, že se životní podmínky obou pohlaví nyní vyrovnávají, tak se zmenšují rozdíly ve střední délce života. Blížící se mužské převaze také napomáhá větší počet mužských imigrantů, kteří se do této skandinávské země s 9,4 milionu obyvatel stěhují.

Na konci roku 2014 ženy podle statistiků „povedou“ tabulky o 2 225 osob, ale o rok později jim už prvenství seberou muži, kterých bude o 4 700 více. V dalších letech se pak mužský náskok bude zvyšovat. Očekává se, že v roce 2020 bude ve Švédsku žít o 38 200 mužů více než žen.

Za tímto demografickým vývojem je několik důvodů. V současné době se rodí více chlapců; na každých sto narozených dívek jich připadne 106. Očekávaná střední délka života, tedy předpokládaný věk dožití, se u mužské populace zvyšuje výrazněji než u ženské. Před 30 lety se ženy v průměru dožívaly o 6,4 roku déle. Dnes je to o 4,7 roku a za dalších třicet let by rozdíl ve prospěch žen měl činit jen dva roky.