Studentka si stěžovala na ředitele, za trest ji podpálili. Soud v Bangladéši teď poslal 16 lidí na smrt

Horizont: Trest smrti pro skupinu lidí v Bangladéši, kteří upálili studentku (zdroj: ČT24)

Bangladéšský soud vynesl šestnáct rozsudků smrti za vraždu osmnáctileté Nusrat Džahan Rafiové, která byla v dubnu upálena, protože odmítla stáhnout obvinění ze sexuálního obtěžování vůči řediteli své školy. Píše to server BBC News. Mezi odsouzenými jsou kromě ředitele i spolužačky dívky a místní politici. Jejich obhájci se chtějí odvolat. Hrůzný čin zemi šokoval a vyvolal protesty.

Podle BBC šlo o jeden z nejkratších procesů v Bangladéši, kde se soudy obvykle táhnou i několik let. Prokurátor Hafez Ahmed před novináři zdůraznil, že se ukázalo, že „v Bangladéši vražda nikomu neprojde“. 

Rafiová se krátce před smrtí svěřila své rodině, že byla 6. dubna vylákána na střechu islámské školy, kde ji pětice osob zahalených v burkách vyzvala, aby obvinění podané na policii odvolala. Když odmítla, útočníci – mezi nimiž byli tři muži a dvě ženy – ji spoutali, polili hořlavinou a zapálili. Zemřela v nemocnici o pět dní později v důsledku popálenin na osmdesáti procentech těla.

K brutálnímu činu došlo ve městě Feni asi 160 kilometrů od metropole Dháky. Podle policie vše mělo vypadat jako sebevražda. Rafiové se ale podařilo z místa uprchnout a vyhledat pomoc. Jelikož věděla, že je těžce zraněná, rozhodla se o událostech co nejrychleji vypovídat. Výpověď nahrál na mobilní telefon její bratr.

Rozsáhlé spiknutí proti studentce

Následné vyšetřování odhalilo rozsáhlé spiknutí, jehož cílem bylo umlčet Rafiovou, která si stěžovala, že ji ředitel školy opakovaně osahával a podle některých informací se ji i pokusil znásilnit. Do spiknutí byly zataženy rovněž spolužačky Rafiové a několik vlivných mužů z města, uvedl server BBC News.

Mezi odsouzenými je ředitel školy, který podle policie vraždu sám nařídil. Shledáni vinnými byli i dva učitelé a dvě studentky z islámské školy, kde dívka studovala. Trest smrti dostali také dva místní politici z vládnoucí Lidové ligy, kteří zastávali ve škole významné funkce. Při šíření falešných zpráv, podle nichž Rafiová spáchala sebevraždu, spolupracovali s odsouzenými rovněž někteří místní policisté. Ti však mezi odsouzenými nejsou.

Rodina Rafiové zůstává pod policejní ochranou. „Zastrašovali mě v budově soudu. Hodně se bojím. Apeluji na premiérku, aby zajistila naši bezpečnost,“ podotkl bratr zavražděné Mahmudul Hasan Noman. Rodina rozsudek uvítala. Trest smrti v Bangladéši znamená oběšení. 

Případ, který vyburcoval veřejnost

Čin rozpoutal v Bangladéši debatu o široce rozšířeném sexuálně motivovaném násilí na ženách, které je v této konzervativní muslimské zemi kvůli obavám žen ze společenského stigmatu zřídkakdy oznamováno státním orgánům. Lidé na masových demonstracích žádali potrestání pachatelů. Premiérka Hasína Vadžídová slíbila rodině Rafiové, že viníci spravedlnosti neujdou.

Sexuální obtěžování je v Bangladéši považováno za poměrně běžné. Nedávná zpráva charitativní organizace ActionAid tvrdí, že 80 procent žen pracujících v bangladéšském oděvním průmyslu vidělo nebo zažilo sexuální násilí.

V prvních šesti měsících letošního roku zemřelo po sexuálním útoku 26 žen, dalších 592 bylo údajně znásilněno, uvedla skupina Mahila Parishad hájící ženská práva. Jedná se však jen o nahlášené případy, panují proto obavy, že reálná čísla jsou ještě mnohem vyšší, upozorňuje BBC.