Somálské extremistické hnutí ztrácí podporu. Zvyšuje se tak šance pro mezinárodně uznávanou vládu

Horizont ČT24: Naděje pro Somálsko (zdroj: ČT24)

Africké Somálsko je rozvrácenou zemí, kterou jednatřicet let pustoší občanská válka. Poslední dobou však extremistické hnutí Aš-Šabáb, které si uzurpuje moc nad většinou ze šestnácti milionů obyvatel země, ztrácí poměrně rychle podporu. To znamená i vyšší šanci na ustavení mezinárodně uznávané vlády a jejích jednotek vycvičených ve Spojených státech.

Výcvik a výzbroj speciální jednotky somálské armády zvané Danab zajistily Spojené státy. Od amerických sil jednotka převzala také taktiku malé sehrané skupiny, která se dokáže v náročném terénu rychle přesouvat.

Během posledních tří měsíců sehrála jednotka klíčovou roli při oslabení teroristické skupiny, která v Somálsku ovládá už patnáct let území, kde žije velká část obyvatel země. Na severu je relativně stabilní mezinárodně neuznaný Somaliland a na východě autonomní Puntland. Na zbylém území se centrální vláda střetává s islamisty – nejsilnější je právě hnutí Aš-Šabáb.

„Zabili jsme na šedesát bojovníků milic Aš-Šabáb. Většina ale odjela těsně předtím, než jsme do města dorazili. Než utekli, všechno podpálili. Zničili obchody, domy a studny. Lidé tu teď nemají čistou vodu,“ uvedla mluvčí jednotky Danab Asli Halaneová.

Věci se v Somálsku začínají měnit, myslí si poslanec

Od srpna speciální síly Danab vytlačily islamisty z desítek měst a vesnic v centrálním Somálsku. Jejich morálka roste, zatímco u protivníka upadá. „Bojoval jsem proti milicím Aš-Šabáb více než v šesti bitvách. Dnes utíkají, když vidí, že jsme připraveni k boji,“ říká nejmenovaný příslušník jednotky.

Bývalý novinář, v současnosti poslanec somálského parlamentu Mohamed Ibrahim Moalimuu, si myslí, že se v Somálsku konečně začínají věci měnit. „Je to jednoznačně bod zlomu. Věřím, že toho vláda dokáže využít. Jsem přesvědčen, že se blíží chvíle, kdy budou milice Aš-Šabáb poraženy.

Jednotka Danab má v současné chvíli patnáct set příslušníků. Během příštího roku by se díky slíbeným prostředkům z USA měla rozrůst až na tři tisíce mužů.