Smrtící MERS dorazil do Rakouska

Vídeň - Rakousko hlásí první případ nákazy koronavirem MERS. Už dva roky se s ním potýká hlavně Blízký východ. Žena hospitalizovaná ve Vídni pochází ze Saúdské Arábie. Do Rakouska přicestovala před několika dny. Virem už se celkem nakazilo 800 lidí, asi 300 jich zemřelo.

Žena ze Saúdské Arábie je v izolaci na infekčním oddělení. Rakouské úřady se nyní snaží kontaktovat osoby, se kterými přišla do kontaktu.
  
Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří vedle dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.
  
První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v Saúdské Arábii v září 2012. V Evropské unii je prozatím podle APA registrováno 12 případů, kdy si lidé MERS přivezli.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nebezpečný virus se přenáší z velbloudů přímo na člověka – a to bez jakéhokoliv mezihostitele. S přesvědčivým důkazem poprvé přišli vědci ze Saúdské Arábie před několika měsíci. Odborníci ale zatím nevědí, kdo jsou původní nositelé nákazy. Spekuluje se o tom, že by to mohli být netopýři. Koronaviry jsou velmi rozšířené jak mezi těmito zvířaty, tak mezi hlodavci a ptáky.