Smrt v horách - V Indii a Švýcarsku zahynuli Češi

Bern - Ve švýcarských Alpách zahynul včera 31letý český horolezec. Další Čech byl zraněn. Podle švýcarské policie včera při bivakování v horách zasáhl jejich stan blesk. Další český občan pak zemřel v indických horách, zabil se po pádu z výšky.

Český horolezec se vydal společně s dalšími třemi kolegy na horu Eiger (3970 metrů nad mořem). Před samotným výstupem na vrchol se čtveřice rozhodla bivakovat nedaleko horské chaty. Jenže večer se strhla bouřka a blesk zasáhl jejich stan, jeden muž byl na místě mrtvý, další zraněný. Ten byl podle listu přepraven letecky do nemocnice. Zbylí dva členové skupiny zůstali nezranění.

Další český turista pak zemřel v horské oblasti na severu Indie. Podle policie spadl z výšky během trekingové výpravy. Český turista vyrazil na trekingovou výpravu do horského údolí Manikarn ve státě Himáčalpradéš. Podle prohlášení místní policie původně byli ve výpravě tři další členové: Brit, Egypťan a Ind. Čech se však v neděli svým kolegům ztratil a ti jeho tělo našli v pondělí v lese. Ostatky byly převezeny na pitvu, která má určit přesnou příčinu smrti.

Smrt českého turisty v horách na severu Indie potvrdilo i české velvyslanectví v Dillí. „Při výstupu na kopec se v polovině kvůli počasí a náročnosti terénu skupinka rozhodla, že se vrátí do hotelu. Český občan ale trval na tom, že bude pokračovat sám,“ řekl velvyslanec Miloslav Stašek. „Podle všech znaků, které tělo má, zřejmě došlo k pádu z výšky,“ prohlásil také. „Takže je to nehoda,“ dodal.