Slovensko hlásí nejhorší epidemickou situaci na světě, zvažuje celostátní lockdown

Slovensko za poslední týden eviduje nejvíc nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel ze všech zemí světa. Incidenční číslo se pohybuje na hodnotě 1265. Česká republika je v tomto žebříčku (s incidencí 1002) na čtvrtém místě, horší statistiky momentálně vykazují kromě Slovenska ještě Slovinsko a Rakousko. Na dosavadním maximu se pohybuje také počet pacientů s koronavirem ve slovenských nemocnicích. Lůžka pro nemocné v kritickém stavu jsou zcela obsazena. Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský chce podle médií navrhnout celostátní uzávěru.

Slovenské nemocnice hlásily v neděli dohromady 3021 covidových pacientů, tedy nejvíce od konce března. Překročení hranice tří tisíc hospitalizovaných přitom ministerstvo zdravotnictví označilo za kritické v souvislosti se zajištěním zdravotní péče.

Zdravotnická zařízení využila prakticky všechna dostupná lůžka s umělou plicní ventilací, která jsou určena také pro pacienty s covidem-19 ve vážném stavu. Slovensko přitom už před koronavirovou krizí čelilo nedostatku zdravotníků.

Šíření koronavirové infekce v poslední době na Slovensku zrychlilo a země opakovaně překonala dřívější rekordy v přírůstku infikovaných. Dosud nejvíce nakažených za jeden den, 9171 případů, odhalily testy v pátek. Tisíce nakažených pak přibyly také o víkendu, kdy se obvykle provádí méně testů. Jejich pozitivita nyní překračuje třicet procent.

Už téměř měsíc přírůstky úmrtí spojených s covidem-19 v zemi dosahují dvouciferných hodnot. Více než dvě třetiny okresů na Slovensku jsou v nejvyšším stupni epidemického rizika a platí v nich proto nejpřísnější omezení.

Přísnější opatření

Do obchodních domů mají nově až na výjimky přístup jen naočkovaní lidé a ti, kteří v posledních 180 dnech covid-19 prodělali. Neočkovaní mohou navštěvovat na třicet typů prodejen a provozů služeb, mezi nimi jsou nejen obchody s potravinami či drogerie, ale i například prodejny s oblečením, dále knihovny, pobočky bank a pošt.

Omezen byl počet účastníků či diváků na hromadných akcích, a to i pro případ, že by se jich účastnili pouze plně naočkovaní. Odborníci, ale i politici na Slovensku opakovaně upozornili, že nařízená protiepidemická opatření lidé nedodržují.

Úřady zatím neoznámily, kdy vstoupí v platnost chystané nařízení, že zaměstnanci se při vstupu do práce budou muset prokázat potvrzením o očkování, o prodělání covidu-19 nebo o testu na koronavirus, případně se nechat testovat přímo u zaměstnavatele, jinak budou mít neplacené volno.

Větší zájem o očkování

V zemi stoupá zájem o očkování proti covidu-19. Slovensko zatím v proočkovanosti za průměrem EU výrazněji zaostává. Až osm z deseti covidových pacientů ve slovenských nemocnicích nemělo dokončeno očkování. Slovenský premiér Eduard Heger o víkendu sice nastínil možnost povinného očkování seniorů, podporu pro takový postup ale zatím nemá ani u koaličních partnerů.

Ministr zdravotnictví Lengvarský podle médií oznámil, že žádá vyhlášení takzvaného lockdownu, tedy celostátní uzávěry, a to v první fázi na tři týdny pro všechny obyvatele. Podobný návrh ministr podle dostupných informací předložil už minulý týden, kabinet ale nakonec schválil jen zmíněné zpřísnění některých opatření.