Slovenská vláda zřídila ubytování pro migranty. Zdržují se déle kvůli kontrolám

Události: Situace na slovenské hranici (zdroj: ČT24)

Slovenské ministerstvo vnitra v Bratislavě zřídilo dočasné ubytovací kapacity pro migranty. Důvodem je stále chladnější počasí a fakt, že se uprchlíci v zemi kvůli kontrolám na hranicích zdržují déle. Na slovenském území byly během první poloviny října zachyceny přes čtyři tisíce migrantů.

Mobilní stanové městečko, které se nachází před bratislavským ústředím cizinecké policie, dokáže pojmout až 130 osob, uvedl z místa zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan. Cílem projektu ministerstva vnitra je podle něj poskytnout základní servis migrantům, aby zde mohli v důstojných podmínkách přečkat několik dní.

„Stanové městečko je tu k dispozici zejména pro rodiny s dětmi a starší osoby, aby tu měli mobilní záchody, dezinfekci, pitnou vodu nebo alespoň jedno teplé jídlo denně. Nachází se zde i dva velkokapacitnější stany, každý z nich má čtyřicet osob. Ty jsou primárně určené pro muže,“ popsal zpravodaj.

Zároveň uvedl, že součástí celého areálu je také mobilní hospitalizační jednotka a humanitární sklad. „Doposud se o tento servis staraly humanitární organizace a místní samospráva, zejména městská část Vajnory. Poté, co kritizovaly nedostatečnou činnost ze strany státu, tak se větší iniciativy chopilo i ministerstvo vnitra. Výsledkem je tento stanový tábor, který čítá celkem deset mobilních přístřešků,“ podotkl Šilhan.

Počet zadržených migrantů klesá

Slovenské úřady v zemi od začátku měsíce do 15. října zachytily přes čtyři tisíce migrantů, což je téměř trojnásobně méně než v září. Tehdy jich bylo kolem třinácti tisíc. „Tito lidé se zdržují na území Slovenska déle, než tomu bylo před několika týdny. Jedním z důvodů je spuštění namátkových kontrol na hranicích,“ vysvětlil novinář.

Namátkové kontroly fungují i na polské, české a rakouské straně hranice se Slovenskem. „Opatření je mířeno proti převaděčům a způsobuje to, že se zde migranti zdržují o něco delší dobu. Jde o několik dní déle, než tomu bylo,“ dodal Šilhan.

Česko, Polsko a Rakousko kontroly zavedly, aby omezily počet migrantů, kteří se nelegálně dostávají na jejich území, odkud chtějí většinou zamířit dál na západ.

S možnými kontrolami na hranicích musejí do 3. listopadu počítat také lidé cestující z Maďarska na Slovensko. Premiér Ľudovít Ódor minulý týden řekl, že problém s nelegálními přechody hranice přetrvává, byť počty běženců klesly. V minulém týdnu zachytili policisté v Maďarsku čtyři tisíce uprchlíků, v Rakousku 2700 a v Česku 570.