Slovenská policie obvinila šéfy tajné služby i bezpečnostního úřadu z maření vyšetřování korupce

Události: Zpravodaj ČT Šilhan o obviněních ve slovenských bezpečnostních složkách (zdroj: ČT24)

Slovenská policie podle jejího šéfa Štefana Hamrana obvinila pět lidí včetně současných a bývalých příslušníků civilní tajné služby SIS pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Podle médií je mezi nimi současný šéf SIS Michal Aláč a jeho předchůdce Vladimír Pčolinský. V další kauze byly obviněny dvě osoby, podle televize Markíza také šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Roman Konečný. Hamran jména obviněných později potvrdil, napsal Denník N. Postup policie zasáhl do probíhající kampaně před zářijovými předčasnými parlamentními volbami.

Elitní jednotka slovenské policie NAKA podnikla ve čtvrtek razie v budovách civilní tajné služby i Národního bezpečnostního úřadu. „Není obvyklé, když jsou zadržovány osoby v takovém postavení,“ řekl Hamran k čtvrtečním policejním akcím, o kterých už dopoledne informovala slovenská média.

Hlavou skupiny, která chtěla mařit vyšetřování a navozovat dojem, že elitní policejní jednotka NAKA manipuluje výpovědi svědků, byl podle policie jeden podnikatel. Kromě pěti obviněných policie v případu zadržela také člena NAKA a bývalého příslušníka policejní inspekce. Stíhání je vedeno pro trestné činy založení a podpory zločinecké skupiny, zneužívání pravomocí veřejného činitele a maření spravedlnosti.

„Policie byla unesena, byly tu politické nominace, policejní sbor nebyl řízený policejním prezidentem, ale oligarchy, kteří si do vedení policie dosazovali své nominanty, kteří jim věrně sloužili, prokazovali jim různé službičky,“ řekl Hamran. 

SIS v reakci uvedla, že Aláč se o obvinění dozvěděl z médií. Bezprostředně poté přerušil svou zahraniční služební cestu a vrací se zpět na území Slovenské republiky. Současně telefonicky kontaktoval vyšetřovatele NAKA a domluvil si s nimi osobní účast u příslušných procesních úkonů na 18. srpna v 10 hodin, napsal Denník N.

V dalším případu policie obvinila ze zneužití pravomocí dvě osoby, podle médií šéfa NBÚ Konečného a také bývalého příslušníka SIS. Policie uvedla, že jsou podezřelí kromě jiného ze snahy zbavit se nepohodlných příslušníků NBÚ, například toho, který vydává osvědčení pro přístup k utajovaným informacím. NBÚ uvedl, že Konečný je na plánované dovolené v zahraničí, po jejímž návratu poskytne vyšetřovatelům plnou součinnost.

Tisková konference policie SR (zdroj: ČT24)

„Válka ve slovenských bezpečnostních složkách“

Akce policie pod názvem Rozuzlení je pokračováním takzvané války ve slovenských bezpečnostních složkách. NAKA se už v minulosti zabývala podezřením ze snahy zpochybnit vyšetřování kauzy, ve které jsou stíháni kromě jiných členové bývalého vedení policie včetně někdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Činnost NAKA ohledně možného maření vyšetřování ale předloni zastavila generální prokuratura a policejní inspekce následně obvinila čtyři vyšetřovatele NAKA, kteří skončili ve vazbě. Bratislavský krajský soud ale posléze tuto čtveřici propustil z vazby a jejich stíhání označil za neopodstatněné.

Prokuratura ale na obviněních trvala a vyšetřování se podle dostupných informací blíží ke konci. Nynější vedení slovenské policie se těchto vyšetřovatelů zastalo.

Reakce politické reprezentace

Úřad slovenské vlády informoval, že vzniklou situací v souvislosti s policejními zásahy se v pátek ráno bude zabývat bezpečnostní rada státu. O její svolání už dopoledne požádala premiéra Ľudovíta Ódora prezidentka Zuzana Čaputová, která se podle úřadu vlády jednání bezpečnostní rady zúčastní.

Obvinění elitních vyšetřovatelů opakovaně využil expremiér Robert Fico ke kritice práce NAKA, která se kromě jiného zabývá kauzami z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Smer-SD. Ta je před letošními zářijovými předčasnými parlamentními volbami nejpopulárnější stranou v zemi. Nynější akci NAKA označil Fico za pokus o policejní převrat s podporou předsedy úřednické vlády a prezidentky a za sabotáž a útok na základy státu.

Minulý týden Fico kritizoval NAKA v souvislosti se zadržením a následným obviněním bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara z korupce. Gašpar je v první desítce kandidátní listiny Smeru-SD pro nadcházející volby.

Naopak čtvrteční policejní razii ještě před tiskovou konferencí vedení policie hájili bývalí vládní politici, kteří po posledních volbách z února 2020 tvrdili, že kriminalistům rozvázali ruce. „Výkon spravedlnosti není žádný převrat. Opět blouzníte a pláčete, protože jste budoval monstrózní korupční systém a propojení každý den víc a víc směřují k vám,“ vzkázal Ficovi expremiér Eduard Heger, jehož vládu v polovině května vystřídal úřednický kabinet.

Po posledních parlamentních volbách začala NAKA stíhat několik desítek soudců, pracovníků justice, podnikatelů a někdejších vysokých úředníků včetně bývalého vedení policie z období, kdy byl u moci Směr-SD. Někteří ze stíhaných ve sledovaných kauzách se mezitím přiznali, byli odsouzeni nebo spolupracují s kriminalisty.

  •  3. června 2021 – Jednotka NAKA zadržela ředitele Úřadu inspekční služby Adriana Szabóa, který má mimo jiné odhalovat korupci v řadách policie. Jako vedoucí kontrolního orgánu byl Szabó podezřelý, že se nechal podplácet hotovostí a spotřební elektronikou, aby nestíhal trestné činy policistů, a také že vynášel informace ze svého úřadu. Slovenská vláda Szabóa odvolala v polovině června z funkce a v říjnu Szabó uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil. Za braní úplatků v celkové hodnotě nejméně 20 tisíc eur (482 tisíc korun) dostal Szabó trest tři roky vězení, který mu byl odložen na zkušební dobu pěti let, dostal také pokutu 25 tisíc eur (602 tisíc korun) a sedmiletý zákaz působení ve veřejných funkcích.
  • 26. srpna 2021 – Slovenská prokuratura obvinila ze zneužití pravomocí a z maření spravedlnosti policejního prezidenta Petera Kovaříka. Byl stíhán za to, že v červenci přerušil akci policejní inspekce vůči svědkům v případech, které vyšetřovala jednotka NAKA. Dva ze zmíněných svědků, které policejní inspekce obvinila kromě jiného z křivé výpovědi, uprchli. Jednoho z nich mezitím zadrželi příslušníci NAKA, další podle médií požádal o azyl v Chorvatsku. Podle Kovaříka policejní inspekce porušila při zásahu interní předpisy. Kovařík následně ohlásil rezignaci. Jeho nástupcem se stal v září 2021 Štefan Hamran.
  • 13. září 2021 – Slovenská policejní inspekce zadržela čtyři vyšetřovatele jednotky NAKA pro podezření z manipulování s výpovědí svědků a na příkaz prokurátora zatkla i svého prozatímního šéfa Petera Scholtze. Čtveřici vyšetřovatelů spojovala činnost v policejním týmu, který odhaloval korupci někdejších policejních špiček. Následujícího dne prokurátor obvinil Scholtze ze zneužití pravomocí a z maření spravedlnosti, stíhání čelili také čtyři zadržení vyšetřovatelé NAKA, a to v souvislosti s postupem při vyšetřování jedné zločinecké skupiny i samotné policejní inspekce. Premiér Eduard Heger komentoval událost slovy, že v zemi vrcholí zápas o právní stát a že dochází k pokusům o zastrašování a vyhrožování lidem, pro které je spravedlnost nejvyšší prioritou.
  • 1. října 2021 – Čtveřici obviněných kriminalistů NAKA bratislavský krajský soud propustil z vazby. Změnil tak rozhodnutí soudu první instance a samotné stíhání kriminalistů označil za neopodstatněné. Z vazby byl propuštěn také obviněný prozatímní šéf policejní inspekce. Prokuratura ale trvala na obvinění v případu, který slovenská média označila za válku v bezpečnostních složkách státu.
  • 18. července 2023 – Soud uznal vinným bývalého šéfa operativců jednotky NAKA Jána Kaľavského z korupce a z vynášení informací o policejních raziích. Vyměřil mu trest sedm let vězení a pokutu 5000 eur (120 tisíc korun), vůči verdiktu se lze odvolat. Kaľavský se procesu osobně nezúčastnil a mezitím požádal v Bosně a Hercegovině o azyl, své stíhání označil za mstu bývalých kolegů.
  • 28. července 2023 – Nejvyšší soud SR s definitivní platností odsoudil za korupci bývalého policistu Mariána Kučerku na deset a půl roku vězení a propadnutí majetku. Kučerka byl vyšetřovatelem národní jednotky finanční policie a za úplatky zametal případy pod koberec. Expolicista se zdržuje v Bosně a Hercegovině, kde požádal o azyl. Odvolací soud vypsaná líčení v Kučerkově případu opakovaně zrušil. Na Kučerku byl vydán evropský zatykač, ale Sarajevo ho nevydalo a místní orgány jeho žádost o azyl stále posuzují.
  • 11. srpna 2023 – Jednotka NAKA zadržela bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Gašpar rezignoval na funkci policejního prezidenta v roce 2018 po tlaku části politiků a veřejnosti, která po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky požadovala na demonstracích jeho odchod z vedení policie. Čelí stíhání i v jiné kauze, která souvisí s podezřením ze zneužívání policie. Nyní byl obviněn z korupce. Gašpar je na předním místě kandidátní listiny Směru-SD pro zářijové parlamentní volby.
  • 14. srpna 2023 – Slovenský policejní prezident Štefan Hamran řekl novinářům, že na Slovensku se v minulosti zneužívala státní moc, aby se upevnil vliv oligarchů či politiků na trestní řízení. Učinil tak v reakci na kritiku strany Směr-SD expremiéra Roberta Fica v souvislosti se zadržením a stíháním Gašpara.
  • 17. srpna 2023 – Elitní jednotka slovenské policie NAKA podnikla razie v budovách civilní tajné služby SIS a Národního bezpečnostního úřadu. Zadržela rovněž nejméně dva kriminalisty z někdejšího týmu policejní inspekce, který vyšetřoval podezření z manipulování vyšetřování ze strany členů NAKA. Policie poté obvinila pět lidí včetně současných a bývalých příslušníků civilní tajné služby SIS pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů. Podle médií je mezi nimi současný šéf SIS Michal Aláč a jeho předchůdce Vladimír Pčolinský. V další kauze byly obviněny dvě osoby, podle televize Markíza také šéf Národního bezpečnostního úřadu Roman Konečný.