Shell prodá Lukoilu své benzinky a továrnu v Rusku

Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell se dohodla, že prodá ruské firmě Lukoil přes čtyři sta čerpacích stanic a závod na maziva v Rusku. Firma to ve čtvrtek oznámila v tiskové zprávě. Shell se začátkem března rozhodl postupně se z této země stáhnout. Podobně jako řada dalších západních podniků tím reaguje na Kremlem rozpoutanou válku na Ukrajině.

Dohoda zahrnuje 411 čerpacích stanic, které se nacházejí zejména ve střední a severozápadní části Ruska, a závod na maziva nacházející se zhruba dvě stě kilometrů severozápadně od Moskvy. Předpokládá se, že transakce, kterou ještě musejí schválit regulační orgány, bude dokončena v letošním roce. Její hodnotu firmy nezveřejnily.

Společnost Shell začátkem května oznámila, že v souvislosti s rozhodnutím opustit aktivity v zemi již odepsala 3,9 miliardy dolarů (zhruba čtyřiadevadesát miliard korun). Firma vlastní mimo jiné 27,5 procenta akcií v ruském závodě Sachalin-2 na zpracování zkapalněného zemního plynu.

Lukoil je druhým největším producentem ropy v Rusku po státní společnosti Rosněfť. V březnu se stal prvním velkým podnikem sídlícím v tomto státě, který se veřejně postavil proti invazi na Ukrajinu. Ve svém prohlášení se tehdy vyslovil pro „rychlé zastavení ozbrojeného konfliktu“. Dodal, že je znepokojen tragickými událostmi v napadené zemi, a vyjádřil soustrast všem, které konflikt zasáhl.