Sesuvy lavin v Kašmíru si vyžádaly nejméně 67 mrtvých, oběti kvůli špatnému počasí hlásí i Afghánistán

V pákistánské části Kašmíru zahynulo při sesuvech lavin nejméně 57 lidí, uvedla s odkazem na představitele pákistánské vlády agentura Reuters. Dalších minimálně deset mrtvých hlásí indická část Kašmíru. Mnoho lidí se také pohřešuje a panují obavy, že jsou rovněž po smrti. Oběti na životech kvůli dešti a sněhu má i sousední Afghánistán.

Nejhůře zasaženo je údolí Nílam v pákistánské části, kde silné lijáky vyvolaly v posledních 24 hodinách sesuvy lavin a půdy. Pákistánské úřady zahájily záchranné operace, jejichž cílem je vyprostit případné přeživší, kteří zůstali pod sněhem a bahnem. Úřady také uvedly, že sesuvy zablokovaly řadu silnic, takže některá města a vesnice zůstaly odříznuty.

Mezi desítkou mrtvých v indické části Kašmíru je pět vojáků, kteří působili u jedné z nejvíce střežených hraničních linií světa. Region Kašmíru je rozdělen mezi Indii a Pákistán, které o něj od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 svedly dvě ze tří válek.

Nepříznivé počasí s hustým sněžením, lijáky a záplavami zasáhlo v posledních hodinách i další severní a centrální oblasti Pákistánu. Podle pákistánských médií registruje 17 mrtvých město Kvéta; většinu z nich zabily střechy domů, které se propadly při sněhové vánici. 

Počasí zabíjelo i v sousedním Afghánistánu

Silné sněhové a dešťové srážky a záplavy zasáhly i Afghánistán. Za poslední dva týdny si tam vyžádaly nejméně 39 mrtvých a přes šedesát zraněných. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na afghánský úřad pro řešení katastrof. „Většina obětí a škod je v důsledku zřícení střech při hustém sněžení a dešti na jihu a západě země,“ řekl mluvčí úřadu Ahmad Tamím Azímí.

Mezi oběťmi je mimo jiné sedm členů jedné rodiny ze západoafghánské provincie Herát, kteří přišli o život, když se propadla střecha jejich domu, uvedl Azímí. Další mrtví jsou hlášeni z jižních provincií Hílmand a Kandahár.

Podle Azímího bylo na různých místech Afghánistánu zcela zničeno nebo částečně poškozeno přes 300 domů. Několik hlavních silnic zůstává kvůli sněhu neprůjezdných. Extrémně mrazivým počasím trpí i metropole Kábul, kde teploty v noci klesají k minus 15 stupňům Celsia.

Dodávky pomoci lidem postiženým přírodními katastrofami jsou v Afghánistánu často komplikované, protože špatná infrastruktura brání záchranářům v přístupu do izolovaných oblastí.