Saúdský král po vraždě novináře Chášakdžího objíždí zemi. Propustil vězně a nechá budovat školy

Král Salmán se nečekaně vydal na cestu po saúdskoarabských provinciích. Při té příležitosti v Kasímu amnestoval vězně, kteří si odpykávali tresty za finanční trestné činy. Oznámil také 600 projektů v hodnotě 16 miliard rijálů (97 miliard korun). Salmán vyrazil za poddanými v době, kdy Rijád čelí kritice kvůli vraždě novináře Džamála Chášakdžího v Turecku.

Saúdský panovník se na podobnou cestu po své zemi nevydal od nástupu na trůn v roce 2015. V jednom z prvních kroků amnestoval vězně. V Kasímu v centrální části země ale budou propuštěni jen trestanci, jejichž pohledávky nepřesahují milion rijálů (šest milionů korun), uvedla státní agentura SPA. Vláda prý zmíněné pohledávky uhradí.

Projekty, které král ohlásil a jež se rovněž týkají Kasímu, mají přispět k rozvoji zdravotnických zařízení, silnic, škol, bytů a další infrastruktury. V králově delegaci je i korunní princ Muhammad bin Salmán, jenž zahájil reformy, které mají vymanit saúdskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě.

Už v říjnu král obnovil výplatu odměn vládním zaměstnancům počínaje příštím rokem. Odměny byly zrušeny v době nízkých cen ropy v rámci úsporných opatření v roce 2016.

Vražda novináře otřásla důvěrou Západu v Rijád

Rijád v současné době čelí kritice kvůli vraždě saúdského opozičního novináře Chášakdžího, k níž došlo před měsícem na konzulátu v Istanbulu. Případ vyvolal pochybnosti o vůli Rijádu věc skutečně vyšetřit. Saúdská Arábie zprvu popírala novinářovu smrt a přiznala ji až s velkým zpožděním.

Novinář byl dle dosavadního šetření uškrcen a jeho tělo rozčtvrceno. Dosud se ale nenašlo a Saúdská Arábie k této věci mlčí.