Sarkozy vstoupí do voleb jako outsider

Paříž - Francouzské prezidentské volby se blíží do finále. První kolo proběhne v neděli a současná hlava státu Nicolas Sarkozy do něj podle průzkumů půjde jako outsider. Ztrátu na svého hlavního konkurenta, kandidáta socialistů Françoise Hollanda, neumazal ani na posledních velkých mítincích, kde se věnoval ekonomice. Hollande mezitím prohlásil, že pokud bude hlavou Francie, Paříž ratifikuje fiskální pakt jen po doplnění dalších opatření. Odmítá i dluhovou brzdu.

Hlavní kandidáti na francouzského prezidenta se při setkání s tisícovkami příznivců na dálku utkali nad palčivými tématy. Mezi ta patří problematika pracovních míst, ekonomiky nebo rozpočtového schodku. Současný prezident obvinil vyzyvatele Hollanda, že jeho sliby zavání rozhazováním, které si Francie nemůže dovolit. „Pokud má být jeho první rozhodnutí vytvořit 60 tisíc dalších pracovních míst ve veřejném sektoru, vystavuje nás na milost finančním trhům, na kterých si budeme muset půjčit,“ podotkl Sarkozy.

Hollande dobře ví, jak si u voličů podle průzkumů stojí. U řady ekonomů ale některé jeho sliby vyvolávají obavy. Třeba 75% daň pro nejbohatší nebo prohlášení, že spíš než na snižování výdajů se chce soustředit na nastartování ekonomického růstu. A v souvislosti s francouzským zadlužením varoval před přehnaným bitím na poplach. Jacques Chirac do Elysejského paláce vzkázal, že s jeho hlasem Sarkozy rozhodně počítat nemůže.

Françoise Hollande:

"Pevná disciplína u národních rozpočtů je nutná, ale současně nesmíme šetřit jen pro šetření. Chci proto smlouvu (o rozpočtové odpovědnosti v EU) doplnit o opatření, která podpoří růst a zaměstnanost. Pokud pakt nebude obsahovat žádná prorůstová opatření, nemohu ho doporučit Národnímu shromáždění k ratifikaci. To jsem Francouzům slíbil a to také dodržím."

Francouzská média přistihla prezidenta Nicolase Sarkozyho, jak si na nedělním předvolebním mítinku při podávání rukou s příznivci raději sundal drahé hodinky a schoval je do kapsy. List Le Point si již položil otázku, zda to udělal ze strachu, aby nebyl okraden. Záběry stanice i-Télé podle listu Le Nouvel Observateur ukazují, že při kontaktu s davem se Sarkozymu uvolnil na ruce řemínek od hodinek. Před nedělním prvním kolem prezidentských voleb může tento incident Sarkozymu ještě znepříjemnit život. Odkazy na video se rázem dostaly do desítek francouzských webů.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

Podle institutu BVA by Hollanda volilo 29,5 procenta občanů a Sarkozyho 27,5 procenta. Také do rozhodujícího druhého kola voleb 6. května by měl jít Hollande s lepšími vyhlídkami než jeho konzervativní soupeř. V klání mezi dvěma pravděpodobně postupujícími kandidáty by dnes 56 procent občanů rozhodnutých jít k volbám dalo podle BVA hlas Hollandovi a 44 procent by podpořilo Sarkozyho. V průzkumu agentury CSA vede Hollande s ještě výraznějším předstihem. V prvním kole by prý Hollanda volilo 29 procent Francouzů a Sarkozyho jen 24. Ve druhém kole by pak byl poměr 58:42 ve prospěch socialistického politika. Aktuální průzkumy potvrzují výsledky těch předchozích. Až třetina Francouzů však stále není rozhodnuta, komu dá své hlasy. Více než desetiprocentní zisky v prvním kole voleb mohou podle dosavadních průzkumů očekávat vůdkyně nacionalistů Marine Le Penová, kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon a centrista François Bayrou.