Šanghaj rozvolňuje tvrdá opatření. Život obyvatel ale nadále zůstává pod kontrolou úřadů

Do ulic čínského největšího města Šanghaje se ve středu začal vracet život po dvouměsíční přísné uzávěře, kterou místní úřady vyhlásily kvůli epidemii nemoci covid-19. Vlaky a autobusy se zaplnily lidmi, kteří se znovu mohli vydat do práce, a na historickém nábřeží Bund bylo navzdory dusnému počasí opět vidět rekreační běžce, mládež na skateboardech a rodiny fotografující se před supermoderními mrakodrapy na opačné straně řeky, uvedly světové agentury. Opatření v některých částech města ale stále trvají, obyvatelé jsou také uplynulými měsíci hluboce poznamenáni.

Šanghaj ve středu zrušila velkou část opatření, která přijala ve snaze zabránit šíření koronaviru. Vlna byla nejzávažnější od vypuknutí pandemie před dvěma lety. V městě o 25 milionech obyvatel se nakazily statisíce lidí, radnice proto zakázala lidem vycházet z domovů. Rozvolňování bude probíhat v několika etapách.

Ve městě se ve středu otevřely obchody a nákupní centra a do plného provozu se vrátila také veřejná doprava. Lidé žijící mimo rizikové oblasti mohou zase docházet do zaměstnání a částečně se otevírají i školy, prezenční výuka ale zůstane dobrovolná. Obchody a další veřejné prostory smějí zaplnit jen 75 procent své kapacity a pro vstup je potřeba se prokázat negativním PCR testem. Před testovacími místy se proto hned od rána tvořily dlouhé fronty.

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová k uvolňování opatření v Šanghaji (zdroj: ČT24)

„K normálu to má daleko, pořád platí mnoho omezení,“ řekla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Negativní PCR test starý nejvýše 72 hodin je třeba i pro cestu autobusem. „To znamená prakticky neustálé testování. (…) Vůbec se v této fázi neřeší takové věci jako zábava – kina, stadiony, bary stále zůstávají zavřené,“ uvedla Šámalová.

Zůstává také naprostá kontrola úřadů nad životem lidí – jak jejich pohybu, tak jejich zdravotního stavu. V Šanghaji je také několik čtvrtí, kde lockdown stále trvá, uzávěra aktuálně postihuje asi 650 tisíc lidí. „Mají status oblastí se středně vysokým nebo vysokým rizikem. K tomu, aby takový status získaly, ale stačí jen pár případů. Situace je velice nejistá. (…) Úřady mohou kdykoliv otočit a lockdown znovu nařídit,“ uvedla Šámalová a připomněla, že k takové situaci došlo právě na konci dubna. 

Obavy z návratu covidové epidemie byly ve středu v Šanghaji patrné na každém kroku. Policisté i zaměstnanci bank a dalších institucí si oblékli ochranné kombinézy a mnoho lidí si na cestu do práce nasadilo kromě roušky i obličejový štít a rukavice, napsala agentura Reuters.

Někteří obyvatelé byli do karanténních center odvlečeni násilím

Zatímco v dubnu, kdy vedení Šanghaje vyhlásilo přísnou uzávěru, bylo ve městě okolo 20 tisíc nových případů covidu-19 denně, za posledních 24 hodin jich zdravotníci zachytili podle agentury AP jen patnáct. Největší šanghajské karanténní centrum s 50 tisíci lůžky, zřízené v šanghajském kongresovém středisku, v úterý propustilo poslední dva lidi, kteří do něj byli kvůli pozitivnímu testu na koronavirus posláni, a ukončilo provoz. Celkem tímto karanténním centrem prošlo 174 308 osob, napsala agentura Reuters.

Špatné hygienické podmínky v karanténních zařízeních byly jednou z nejčastějších stížností obyvatel Šanghaje během lockdownu. Lidé kritizovali také problémy s přístupem ke zdravotní péči a nedostatek potravin, protože rozvážkové služby nápor nezvládaly.

„Bylo to nesmírně těžké, opravdu frustrující, traumatizující,“ popsala lockdown v Šanghaji Šámalová. Nesouhlasné komentáře se přes zásahy cenzury objevovaly na sociálních sítích, někteří obyvatelé opatření porušovali, vyšli ven a snažili se prorazit bariéry, což vedlo ke střetům s bezpečnostními složkami. „Nařízení byla opravdu velice krutá. Mnoho lidí bylo odváženo do karantén, přestože byli úplně zdraví. Jen proto, že se v jejich bloku objevilo pár případů,“ popsala Šámalová, s tím, že někteří byli do center odvlečeni násilím.

Mnozí obyvatelé města se ve středu vydali do obchodů s čerstvým ovocem a zeleninou i dalšími produkty, které jim v době uzávěry chyběly. „Koupila jsem sójové boby, které nešlo objednat při kolektivním nakupování, a také brokolici a krevety,“ řekla agentuře Reuters žena s příjmením Wang, když tlačila jízdní kolo s nákupem. „Tohle je první den, co jsem venku,“ dodala.

„Je to opravdu velmi emotivní, být první den venku, vidět znovu lidi v ulicích, jít do obchodů, kam chodívali běžně, a vidět známé tváře,“ přiblížila Šámalová pocity obyvatel.

Lockdown možná Šanghaj trvale proměnil, obávají se místní

Čína se drží strategie nulové tolerance vůči koronaviru a přijímá extrémně přísná opatření hned při výskytu prvních několika případů nákazy. Ekonomické středisko bylo v uzávěře od dubna, což má značné ekonomické důsledky. Opatření vyvolalo debatu o udržitelnosti uplatňované strategie.

Vláda Šanghaje ve středu zveřejnila děkovný dopis obyvatelům města, v němž vyzdvihla především práci zdravotníků, policie a armády. Někteří diskutéři na sociálních sítích na dopis reagovali oslavnými komentáři, jiní místo něj požadovali dopis omluvný. „Neměli by ti, kdo mají moc a mohou svévolně druhým ubližovat, být pohnáni k odpovědnosti?“ napsal podle Reuters jeden z přispěvatelů.

Šanghaj platí za kosmopolitní centrum s uvolněnější atmosférou než třeba v Pekingu. Podle místních ale tvrdá opatření proměnila jejich pohled na město. „Lockdown mnohé změnil. Řada lidí říká, že už to nebude takové jako dřív,“ zakončila Šámalová.