Sadr vyzývá k milionové protiamerické demonstraci

Bagdád/Basra - Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr dnes vyzval všechny Iráčany - sunnity, šíity, Araby a Kurdy - k milionové protestní demonstraci proti americkým okupantům, kterou svolal na příští středu do šíitského poutního města Nadžafu. Kromě toho vyzval k pokojné demonstraci vsedě v pátek v Bagdádu. Irácká vláda podle agentur řekla, že se nepokusí demonstraci zablokovat, pokud nebude provázena násilnostmi.

„Nastal čas, abyste vyjádřili své odmítání a hlasitě se ozvali proti nespravedlivým okupantům a nepřátelům národů a humanity a proti děsivým masakrům, které spáchali okupanti na našich úctyhodných lidech,“ prohlásil Sadr. „Přijďte s iráckými vlajkami, symboly jednoty Iráku, nezapomeňte, že tato demonstrace bude pro slávu islámu.“

Iráčané by podle Sadra měli vyjádřit svůj protest v den 5. výročí svržení režimu Saddáma Husajna. Téhož dne mají velitelé amerických sil v Iráku informovat Kongres ve Washingtonu o pokroku ve válce v Iráku.

Premiér: Plánujeme další zásahy proti „zločineckým bandám“

Irácký premiér Núrí Málikí dnes řekl, že po nedávné armádní ofenzivě proti šíitským milicím v Basře plánuje další vojenské zásahy proti „zločineckým bandám“ v Bagdádu a jinde v Iráku. Konkrétně jmenoval především bagdádské čtvrti Sadr a Šula, které jsou podle něj pod vlivem „kriminálních gangů“.

Uvedené čtvrti jsou baštami Sadrových ozbrojených stoupenců. Málikí přímo nezmínil Mahdího armádu, jakýkoliv útok vládních jednotek v těchto čtvrtích by ale podle agentury AP velmi pravděpodobně vyvolal odvetný odpor Sadrových milicí, jak se stalo minulý týden v Basře.